top of page

Sürpriz lezzet: Fırında yer elması ve karnabahar


Yer elması çok sevdiğim bir sebze. Havalar soğuyunca pazarda ilk gördüğümde hemen alıp pişirmek için sabırsızlanırım. Genelde klasik zeytinyağlı yapıyordum, bu sefer değişik bir şeyler yapmak istedim ve sonuçtan çok memnun kaldım. Yer elması çok faydalı bir sebze. Özellikle içerdiği inülin maddesi nedeniyle her derde deva gibi br şey. Bağırsak, kalp, böbrek, vücudun her yerine iyi geliyor ve vitamin yönünden de çok zengin. Şu sıralar tam vaktiyken bol bol yemek, yedirmek gerek.

Karnabahar ise benim yıldızımın pek barışmadığı bir sebze(ydi). Sarp ise çok seviyor ilginç şekilde. Bu tariften sonra karnabaharı çok severek yiyebileceğimi keşfettim, ne mutlu bana!

Yer elması ve karnabahar ikilisinden çok pratik ve tahminimden çok daha lezzetli bir yemek çıktı. Et, tavuk ve balığın yanına çok güzel gider. Bebek ve çocuklar için elle kolayca kavranabilecek ve yumuşaklığı nedeniyle de risk oluşturmayan bir alternatif. Bundan sonra bizim evde yer elması uzunca bir süre bu şekilde pişecek :) Ben tüm ailece yiyeceğimiz için bolca yaptım, siz tek kişilik hazırlayacaksınız miktarları azaltabilirsiniz.

Malzemeler:

Küçük bir baş karnabahar (küçük dallara ayrılmış)

Yarım kilo yer elması (büyük küpler halinde doğranmış)

2 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çorba kaşığı kimyon

Karabiber

Tercihe bağlı bir avuç ince kıyılmış maydonoz

(not: Sarp'a hala tuzsuz yemek veriyorum, siz isterseniz biraz tuz da ekleyebilirsiniz)

Yapılışı:

Fırını önceden 190 derecede ısıtın

Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin

Karnabahar ve yer elmasını üzerine zeytinyağı ve baharatları ekleyerek iyice harmanlayın

Kağıdın üzerine iyice yayın, üst üste olmamalarına dikkat edin

35-40 dakika kadar üzerleri hafif kararmaya başlayıncaya kadar pişirin. (İlk 20 dakika sonunda fırını açıp sebzeleri biraz karıştırırsanız daha iyi bir sonuç alırsınız, her tarafı biraz daha eşit pişmiş olur)

Keyfinize göre fırından çıktıktan sonra üzerine ince kıyılmış maydonoz ilave edebilirsiniz

Ben sonuca çok şaşırdım ve hayatımda yemediğim kadar karnabahar yedim! Sarp'a köftenin yanında verdim; hem yer elmasını, hem de karnabaharı çok severek yedi. Size de afiyet olsun!

bottom of page