top of page

Pırasa çorbası


C vitamini, demir ve potasyum yönünden zengin pırasanın maalesef lezzet dünyasında pek iyi bir ünü yok. Ben şahsen pırasayı birçok sebzeden (mesela karnabahar, mesela brokoli) çok daha lezzetli bulurum ve bu kötü ününü hiç hak etmediğine inanırım. Kışın pişirmeyi en sevdiğim yemeklerden biri de pırasa ama Sarp benim sevdiğim zeytinyağlı yemek haliyle pırasayı pek yiyemedi. Elinden kayıyor, çatala batmıyor vs, bu sebeplerden Sarp henüz pırasayla barış imzalayamadı. Ben de pırasanın çeşitli hallerini deniyorum ve genelde sonuç başarılı oluyor. Daha önce yaptığım pırasalı kek de evde severek yenmişti, bu çorba da aynı şekilde çok sevildi. Çorbanın kadifemsi bir dokusu oluyor ve bu doku bence kışa çok yakışıyor. Pırasayı sevmeyenler bile beğenerek içecektir.

Pırasa bebeklere 6.aydan itibaren serbest. Tarifte kullanılan havuç, patates, soğan ve sarımsak da aynı şekilde. Kereviz 8.aydan sonra öneriliyor, burada sadece sapı ve yaprağını kullanıyoruz ama yine de tedbirli olmakta fayda var. Süt ise +1 yaş. 1 yaşın altındaki bebekler için süt kullanılmadan sadece su ile de hazırlanabilir.

Malzemeler:

1 soğan

1 patates

2 havuç

1 kg pırasa (5-6 sap kadar)

2 diş sarımsak

1-2 dal yaprağıyla birlikte kereviz sapı

1 bardak süt

3 bardak sıcak su

3 çorba kaşığı zeytinyağı

karabiber

dileyenler için tuz

üzerini süslemek için bir iki sap maydonoz

Hazırlanışı:

Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın

İnce doğranmış soğan ve sarımsakları tencereye ilave edip yumuşayıncaya kadar soteleyin

Küp küp doğradığınız patates ve havucu da ilave edip 5 dakika kadar çevirin

Yıkayıp ve yarım ay şeklinde doğradığınız pırasayı tencereye ilave edin (Pırasayı nasıl doğradığımı yukarıda linkini verdiğim kek tarifinde görebilirsiniz. İnce doğradıktan sonra yıkıyorum, daha iyi temizleniyormuş gibi geliyor.)

Pırasayı da 2-3 dakika kadar soteledikten sonra üzerine süt ve suyu ilave edin

Kereviz yaprağı ve baharatını da ekledikten sonra yarım saat kadar pişmeye bırakın

Piştikten sonra blenderdan geçirin

İstediğinize göre üzerine ince kıyılmış taze maydanoz ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun! Kış bitmeden pırasa yemeyen çocuk kalmasın!

bottom of page