top of page

Bulgurlu Ispanak Kökü


Yaz sezonu için ıspanağa veda etme vakti geliyor. Daha önce denemediyseniz ıspanak kökü sezon kapanışı için harika bir seçenek. Ispanağın faydalanmadığımız hiçbir yeri kalmasın :)

Bu yemeği yapmak hiç aklımda yoktu aslında ama pazarda bu minik ıspanakların pembesiyle yeşili arasındaki renk geçişini görünce mecburen almak zorunda kaldım. Sanat eseri gibi değil mi ama?

Ispanak kökü hazırlamak çok kolay ve ıspanağa ayıp olmazsa ıspanak yemeğinden daha lezzetli geliyor bana. Hepimizin bildiği gibi ıspanağı sadece yıkama kısmı biraz yorucu, o kısmı hallettikten sonra 15 dakika içinde lezzetli bir yemeğiniz oluyor.

Büyürken Temel Reis'te sürekli izlediğimiz gibi, ıspanak çok faydalı sebzelerden biri. Gerçi sonradan anlaşıldı ki aslında ıspanak demir yönünden söylendiği kadar zengin değilmiş. Amerika'nın askerler için hazırlanan ıspanak konserveleri çok fazla üretilip ellerinde kalınca böyle bir karakter yaratılıp, Amerika'daki tüketimi 3 katına çıkardıkları söylenir. Acaba gerçek mi? :) Bunlar tabii ki ıspanağın çok faydalı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bebekler için ilk 2 yıl çok önemli olan kalsiyum yönünden inanılmaz zengin ve birçok vitamin içeriyor. 9.aydan itibaren bebeklere verilebilir.

Uzmanlar ıspanağı pişirir pişirmez yenmesini öneriyor. Bu şekilde bazı zararlı maddelerin açığa çıkmasın önlenmiş oluyor. Yani daha sonra ısıtıp yemek yerine ıspanak yemeklerini taze hazırlayıp tüketmeye dikkat edin.

Malzemeler:

Yarım kilo ıspanak kökü

1 soğan

2 diş sarımsak

1 kapya biber

1 havuç

Yarım çay bardağı bulgur

3 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çay bardağı sıcak su

Hazırlanışı:

Ispanak köklerini iyice yıkayın ve sadece ucundaki sivri kısımlarını kesin (Çok dibinden kesmemeye çalışın, kökler dağılmasın. Benim kullandığım köklerde küçük yapraklar da vardı, onları da kesmedim.)

Zeytinyağını tencereye alın ve biraz ısındıktan sonra ince kıyılmuş soğan ve sarımsağı şeffaflaşıncaya kadar soteleyin

Üzerine kibrit boyutunda doğradığınız havuç ve kapya biberleri ekleyip 2-3 dakika daha kavurun

Üzerine ıspanak köklerini ekleyin ve 5 dakika hafifçe yumuşayana kadar, karıştırırken çok fazla dağıtmamaya çalışarak soteleyin

En son üzerine 1 çay bardağı (tencereye eklediğimizde 1 parmak yüksekliğinde olacak kadar) sıcak su ve yarım çay bardağı bulgur ekleyin (tuz ekleyecekler bu aşamada ekleyebilir) ve bulgur pişene kadar yaklaşık 5 dakika daha pişirin ve ıspanak kökleri hazır!

Sıcak, ılık, soğuk her türlü yiyebilirsiniz. Dilerseniz yoğurtla da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

bottom of page