top of page

Bebekler için buzluğa kaldırmak üzere köfte hazırlama


Köfte tüm zamanların en kurtarıcı, en popüler yemeği olabilir mi? Bence olabilir! Lezzetli, besleyici, pratik, hem çocuklar seviyor, hem aileler çocuğum yedi diye seviniyor. Köftenin yeri kalbimde ayrı, özellikle de Sarp ek gıdaya geçtiğinden beri. Köfte sevmeyen çocuk benim bildiğim kadarıyla yok gibi. Sarp da çok severek yiyor. Haliyle benim buzluğumdan köfte hiç eksik olmuyor. Haftada 1-2 gün sebze yemeklerinin yanına ya da pilav-makarnayla tamamlayarak buzluktaki köfteler yardıma yetişiyor.

Geçenlerde buzluktakiler bitmiş, yenisini yaparken buraya da yazayım dedim. Köfteleri hep aynı şekilde, annemin Sarp'a hazırladığı şekilde hazırlıyorum. Bu tarifle 40-45 adet arası küçük top (cevizden biraz küçük) köfte çıkıyor. 1 yaşına kadar Sarp'a bir porsiyonda 2 tane veriyordum, zamanla arttırdım, şimdi 4 tane yiyor.

Genel olarak etin buzlukta 6 ay saklanabileceği söyleniyor ama ben olabildiğinde taze olsun diye 1.5-2 ay kadar kullanmamışsam Sarp'a vermeyi tercih etmiyorum. Bu miktarda hazırladığım köfteler zaten genelde 1-1.5 ayda bitmiş oluyor.

Kıyma olarak her zaman kuzu tercih ediyorum. Bulgur ya da galeta unu kullanmıyorum, ekmek içini köfteye daha çok yakıştırıyorum. Tuz da kullanmıyorum, siz dilerseniz 1 yaş üstü çocuklar için kullanabilirsiniz. Ben aslında kendim köftede maydonozu çok sevmeme rağmen buzluğa giren köftelerde nedense pek güzel olmuyor gibi geliyor, onu da koymuyorum.

Haydi o zaman başlayalım :)

Malzemeler:

500 gr az yağlı, taze ve çift çekilmiş kuzu kıyma

3 dilim ekmeğin içi (Ben eve aldığımız organik tam buğdayı tercih ediyorum. Siz dilediğiniz ekmeği tercih edebilirsiniz. Bayatlamış ekmekleriniz varsa onları kullanabilirsiniz, daha iyi olur.)

1 soğan (çok ince doğranmış ya da rendelenmiş ve suyu alınmış)

1 tatlı kaşığı kimyon

çay kaşığının ucuyla karabiber

Hazırlanışı:

Her şeyden önce ekmek içlerini ayırıp, iyice ufalayıp ya da robottan geçirip bir tepsiye yayıyorum. Vakit varsa tepside 3-4 saat kadar kurumalarını bekliyorum. Vakit yoksa önceden ısıtılmış fırında 5 dakika kadar fırınlıyorum. Hiç ama hiç (!) vakit yoksa öylece ufalanmış halde de kullanıyorum, bir şey olmuyor :)

Derin bir kap içine kıymayı, ekmek içini, soğanı, kimyonu ve karabiberi alıp (ve eldivenimi takıp) tüm malzemeler iyice karışana kadar yoğuruyorum.

Birkaç dakika iyice yoğurduktan sonra köfte karışımını 10 dakika kadar dinlendiriyorum

Buzluğa girecek saklama kabının en altına streç film seriyorum.

Ceviz boyutundan daha küçük yuvarlak köfteler hazırlıyorum ve köfteleri birbirine değmeyecek şekilde diziyorum.

İlk kat bitince tekrar streç film serip bir üst kata geçiyorum ve tüm malzemeyi kullanana kadar devam ediyorum.

Porsiyonda kaç tane köfteye ihtiyacınız varsa o kadarını ayrı ayrı da streçleyebilirsiniz ama ben ona biraz üşeniyorum açıkçası, bu şekilde yapınca donduktan sonra içinden alması zor olmuyor.

Tüm malzeme bitince vakit kaybetmeden buzluğa kaldırıyorum.

Üzerine yaptığım tarihi belirten bir etiket yapıştırıyorum ki 1-1.5 ayı geçirmeyeyim.

İşte bu kadar! Afiyet olsun! Yazı aşağıda devam ediyor.

Birkaç nokta:

-Ben köfteleri buzluktan çıkarır çıkarmaz içine su koyduğum cezvede haşlamayı tercih ediyorum. 10-15 dakika içinde pişiyor.

-Köfte yaparken taze çekilmiş kıyma kullanmaya özen göstermek gerekiyor. Bebeklere köfte hazırlarken buzluktan çıkardığınız kıymayı kesinlikle kullanmayın. Donup çözülmüş eti tekrar dondurmak çok tehlikeli olabilir.

-Çok küçük bebekler için eldiven kullanmadan, yoğurma işini el ile yapmak daha iyi olur. Çünkü eldivenlerlerin üzerinde pudra vs gibi maddeler olabiliyor.

bottom of page