top of page

Kıymalı bezelye


Baharla birlikte bezelye tekrar mutfağımıza geldi, hoş geldi. Bezelye benim Sarp'a vermeden önce uzun süre beklediğim sebzelerden. Daha önce bu konuda bir yazı yazmıştım. Uzun süreler "Boğazına kaçar mı?" korkusuyla bu tür yiyecekleri (mesela nohut, kuru börülce) veremedim. Püre ile beslenme taraftarı olmadığım için püresini de yapmadım. Bütün bunlardan dolayı Sarp anca bir buçuk yaşından sonra bezelyeyle tanıştı. Hatta itiraf edeyim, tanıştı ama nasıl? İlk verişimde elimle bezelyeleri tek tek hafifçe ezdim. Benim gibi korkuları nedeniyle "Bu konuyu çok mu abartıyorum, acaba vermeli miyim, yeme becerilerinin gelişmesine engel mi oluyorum?" diye düşünen anneler varsa onlar rahatlasın diye yazmak istedim. Acele etmeyin, ben verebiliyorsam herkes verebilir. Evet uzun süre veremedim ama yavaş yavaş (gerekirse ilk aşamalarda bezelyeleri elde tek tek patlatarak olsa da) Sarp'ın rahatça yiyebildiğini gördükçe korkumu yendim ve artık mutlu mutlu bezelye yiyoruz.

Mini mini bezelye çok besleyici bir sebze. Demir ve birçok vitamin içeriyor. Bebeklere 8. aydan itibaren serbest ama olduğu gibi kullanmak zorunda değilsiniz. Hafifçe ezebilir, çorbasını yapabilir ya da omlete ilave edebilirsiniz. Rahatlıkla çiğnemeye başladıktan sonra ise zeytinyağlı ve kıymalı olarak yemeğini yapabilirsiniz. Soğan, havuç ve patates 6.aydan itibaren serbest. Kuzu eti 9. aydan itibaren kullanılabilir. Domates ve domates salçası 1 yaşından itibaren serbest. Daha küçük bebekler için salçasız hazırlayabilir ya da ev yapımı tuz ilavesiz tatlı biber salçası kullanabilirsiniz.

Ben Sarp için hazırladığım kıymalı bezelye yemeğine koyacağım havuç ve patatesi de garnitür boyutunda, küçük küpler halinde doğruyorum. Bu sekilde yemesi de kolay oluyor. Tüm sebzelerin iyice yumuşadığına emin olmadan asla vermiyorum, bunu da tekrar belirtmek isterim.

Kıyma gramajı bezelyeye göre biraz fazla ama Sarp'ın yemeklerinde bu şekilde seviyorum. Siz dilerseniz bezelye miktarını arttırabilir ya da kıymayı azaltabilirsiniz.

Malzemeler:

Yarım kilo bezelye içi

2 havuç

1 patates

250 gr kuzu kıyma

1 yemek kaşığı domates salçası

1 kuru soğan

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzerini geçecek kadar (yaklaşık 3 su bardağı) sıcak su

Hazırlanışı:

Zeyinyağını tencereye alarak ısıtın

İnce doğradığınız soğanı ilave edin ve pembeleşinceye kadar kavurun

Daha sonra kıymayı ekleyin

Kıyma suyunu bırakıp çektikten sonra havucu ekleyip 2-3 dakika kavurun

Salçayı da ekleyip, kokusu çıkana kadar çevirin

En son bezelye ve patatesi ilave edip birkaç dakika pişirdikten sonra üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin

Tüm sebzeler istediğiniz yumuşaklığa gelene kadar, yaklaşık 25 dakika pişirin

Afiyet olsun!

bottom of page