top of page

Şekersiz kurabiye


İtiraf ediyorum. Bu kurabiyeleri Sarp'la yapacağımız uçak yolculuğu öncesinde, çantamdaki kepçelerin, boyama kitaplarının ve diğer onlarca ıvır zıvırın artık işe yaramadığı durumlarda son kozum olarak kullanmak üzere hazırladım. Sarp artık uçakların yemek yenen yerler olduğunu biliyor ve burnunun ucunda yenen kek ve sandviçlerden onu uzak tutmak için genelde uçağa yanımda sağlıklı alternatiflerle biniyorum. Genelde işe yarıyor.

Bu kurabiyeler hazır olduğunda test etmek için ağzıma atınca ilk aklıma gelen şu oldu: Sarp'a şeker vermiyorum ama bu tip rafine şeker barındırmayan tatlılar sayesinde ben de aslında şekerden kolayca uzaklaşabilirim. Çünkü gerçekten tadı rafine şekerle yapılmış bir kurabiyeyi aratmıyor ve bir tatlı krizi sırasında kurtarıcı olur.

Kurabiyeler fırına gitmeden önce böyle görünüyorlardı. Yani çok yapışık bir hamur olmuyor.

Bu tarif bu şekliyle 2 yaş üzeri için uygun çünkü içinde dut var. Dut kuvvetli bir diüretik ve bebeklere dikkatli verilmesi gerekiyor. 2 yaşından küçük bebekler için hazırlanacaksa dut dışarıda bırakılabilir. Tarifte kullanılan yumurta ve hindistancevizi unu ise 1 yaşından sonrası için serbest. Genel bilgi olarak: Hurma ve muz 9., ceviz 10. aydan itibaren serbest.

Hindistancevizi ununu ilk kez kullandım. Bence çok güzel bir lezzet kattı ve elbette söylemeye gerek yok, daha pişerken bile evi mis gibi bir koku sardı. Bence kullanılan un miktarını azaltmak için güzel bir seçenek.

Malzemeler:

1 yumurta

4 ceviz

1 çay bardağı kuru dut

1/2 çay bardağı zeytinyağı (küçük çay bardağı)

4 hurma

1 muz

1/2 su bardağı hindistan cevizi unu (ben Güzel Gıda'nın organik hindistancevizi ununu kullandım)

5 yemek kaşığı un (ben organik tam buğday kullandım)

2 yemek kaşığı yoğurt

1 çay kaşığı karbonat

Hazırlanışı:

Fırını 160 derecede ısınmaya bırakın.

Yumurtayı derince bir kaba kırıp çırpın. Üzerine yoğurt ve zeytinyağını ilave ederek iyice karıştırın. Ben mikser kullanmadım, çatalla karıştırdım.

Hurmaları yıkayıp sıcak suda bekletin. Su ılınınca kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın ve rondoda çekip kaba ilave edin

Aynı şekilde muzu, cevizi ve dutu da ayrı ayrı rondoda çekerek kaba ilave edin

Unları ve karbonatı da ekleyerek homojen bir karışım elde edene kadar iyice karıştırın.

Karışımdan bilye büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın hafifçe bastırarak pişirme kağıdı serilmiş bir fırın tepsisine dizin

160 derece fırında 20-25 dakika pişirin.

Toparlanması için tel üzerinde 15 dakika kadar dinlendirin.

Kurabiyeler hazır. Afiyet olsun!

bottom of page