top of page

Karnabahar pizza


Pizza şu an "Adımı nelere alet ediyorsunuz" diye bize kızıyordur, değil mi? :) Kızma pizza, gerçekten çok lezzetli olmasa bu yemeğe inan ki bana başka bir isim uyduracaktım ama hamuru karnabahardan oluşan bu pizza bildiğimiz adını hak edecek kadar güzel oldu. Böylece benim de bu kış evde sık sık ne pişireceğim belli oldu. Tarifte mümkün olduğunca detaylı anlatmaya çalıştım o yüzden biraz uzun oldu ama hiç gözünüz korkmasın, gerçekten kolay bir tarif.

Bence bu yemek, pizzanın ne olduğunu bilen ve pizza seven, yaşı biraz daha büyük çocuklar için harika bir alternatif olur. Sarp 2.5 yıllık hayatında daha önce 1 kez pizza yemişti, onda da çok beğendiğine dar bir hareket görmemiştik. Benim amacım aslında Sarp'la birlikte tüm ev halkının yiyebileceği sağlıklı şeyler hazırlamak olduğu için karnabaharı bir de bu haliyle yiyelim istedim. Sarp ne yaptı derseniz, pizzanın üzerinden peyniri ve domates sosunu sıyırdı (bana sıyırttı) ve karnabahardan yapılma çıtır hamuru bayıla bayıla yedi. Bize dönersek, ba-yıl-dık! Bu kadar lezzetli olacağını tahmin etmiyordum. Gerçekten pizzayı aratmıyor. Harika bir karnabahar yeme ve yedirme şekli. Sarp yerken kraker dedi. Benim için sakıncası yok :)

Ben ilk seferinde pizzayı oldukça sade, üzerini domates soslu ve peynirli, ikincisinde is (ilkinde domates sosunu sıyırma tecrübemden dolayı!) peynirli ve mantarlı yaptım. İkisi de çok lezzetli oldu. Ama elbette konu pizza olunca seçenekler sınırsız. Sebzeli, kıymalı, zeytinli, pastırmalı.. Aklınıza nasıl gelirse o şekilde malzeme kullanabilirsiniz.

Ben ilkinde orta boy bir karnabahar kullandım ve 20 cm çapında bir pizzamız oldu. Bu pizza çok sevilince ikinciyi büyük bir karnabahardan yaptım ve neredeyse 2 katı büyüklüğünde bir pizza oldu. Fırın tepsisinin kenarlarına ulaşacak kadar büyük diyebilirim. İki pizza için hamurda aynı malzemeleri kullandım sadece büyük olanda 1 kaşık daha un ekledim ve 5 dakika daha fazla pişirdim. Onun dışında yumurta vs aynı.

Elde ettiğiniz hamur pizza hamuru gibi olmayacak, biraz ele yapışan bir hamur oluyor. Merak etmeyin fırına girince kıtır kıtır olacak. Bu pizza tamamen unsuz olarak da hazırlanabiliyor ama ben bu şekilde daha çok sevdim.

Önemli noktalardan biri şu. Hamuru malzemelerden önce pişirmeniz ve malzemeleri daha sonra eklemeniz gerekiyor. Fırına koyduğunuz hamuru da 12-15 dakika kadar sonra ters çevirmekte fayda var. Böylece pizzanın çıtırlığını garantilemiş olursunuz. Pişirme süresi karnabaharın içindeki sudan da etkilenebileceği için herkes için aynı olmayabilir.

Yumurtayı bütün olarak kullandığımız için bu tarif 1 yaş üzerine uygun. Benim ikinci pizzada kullandığım mantar ise 2 yaşından sonra kullanılabiliyor.

Tarife geçiyorum:

Malzemeler:

Hamur için:

1 orta boy karnabahar

1 çay bardağı ince rendelenmiş tuzsuz peynir (ben Bergama tulumunu suda bekletip kullandım. Gravyer olabilir, lor olabilir, parmesan çok güzel olur. Fazla erimemesi için sert bir peynir kullanmanızı tavsiye ederim.)

2 yemek kaşığı tam buğday unu

1 diş rendelenmiş sarımsak

1 yumurta

birer tutam kuru kekik ve ince kıyılmış biberiye

1 tutam tuz

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri için:

1 domates ya da 1 tatlı kaşığı domates salçası

1 diş sarımsak

1-2 avuç rendelenmiş dilediğiniz peynir (Ben Bergama tulumu ve çeçil kullandım ama mozzarella, kaşar peyniri, dil peyniri kullanmak size kalmış.)

Birkaç yaprak taze fesleğen

Ve pizzanın üzerinde görmek istediğiniz ne varsa!

Hazırlanışı:

Karnabaharı çiçeklerine ayırıp iyice yıkayın ve un boyutuna gelene kadar rondoda çekin

Ufalanmış karnabaharı bir tavaya alın ve 5 dakika kadar yağsız şekilde çevirin

Hafifçe ılınınca karnabaharı temiz bir mutfak bezinin üzerine alın ve suyunu sıkabildiğiniz kadar sıkın (Karnabahardan ne kadar çok su çıktığına inanamayacaksınız!)

Suyu alınmış karnabaharı bir karıştırma kabına alın

Kabın içine rendelenmiş sarımsak, yumurta, peynir, zeytinyağı ve baharatları da ilave ederek hamur kıvamına getirene kadar iyice yoğurun

Fırını 200 derecede ısınmaya bırakın

Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin ve orta kısmını fırça ya da eliniz yardımıyla hafifçe yağlayın

Hamuru elinizle bastırarak ince bir tabaka olacak şekilde yayın.

Pizza hamurunuzu fırına verin ve kenarlardan çıtırdamaya başlayana kadar 12-15 dakika kadar pişirin.

Bir yandan domates sosunuzu hazırlayın. Tavada 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla 1 adet ince doğranmış domatesi (ya da 1 tatlı kaşığı salçayı) kavurun ve üzerine çok az sıcak su ekleyip 5 dakika kadar pişirin. Dileyen sarımsak ve tuz da ekleyebilir.

Tepsiyi fırından alıp hamuru ters çevirin ve birkaç dakika daha pişirin.

İki taraf da pişince tepsiyi fırından alın, hazırladığınız domates sosunu ve onun üzerine peynirinizi ve dilediğiniz diğer malzemeleri pizzanın üzerine yayın

Fırında birkaç dakika daha pişirin. Çıkardıktan sonra biraz bekleyin ve pizzanın hazır!

Afiyet olsun!

bottom of page