top of page

Tarhana krakeri


Aslında bu tarhana krakerleri tamamen spontane ve Sarp'ın talepleri doğrultusunda gelişti. Ara sıra çok kurtarıcı bulduğum tarhana tostunu atıştırmalık ya da bazen de öğle yemeği olarak hazırlıyorum (onun da tarifini hemen yazacağım.) Geçenlerde Sarp bu tosttan yerken "Daha kıtır kıtır olsun istiyorum" dedi, ben de bu tostu biraz daha kıtır hale getirdim! Bu şekilde tarhana krakeri ortaya çıktı. Özellikle dışarı çıkarken çantaya atmak için ya da gün ortasında atıştırmalık olarak harika bir sağlıklı alternatif.

Bir de şunu söylemeliyim. Ben tarhana çorbası seven biri değilim. Sarp neyse ki bana çekmemiş, o çorbayı da severek içiyor. Tarhana sevmeyen ben, bu krakerlere bayılıyorum. Bence deneyen kesin sever.

Tarifi çeşitlendirmek mümkün. İsteyen içine sert bir peynir rendelesin, ufalanmış ceviz ya da sevdiğiniz baharatları da ekleyebilirsiniz. Ben tarifte beyaz susam kullandım. Susam alerji yapma olasılığı yüksek besinlerden. O yüzden kullanmadan önce bebeğiniz hassasiyeti olmadığına mutlaka emin olun.

Yumurtanın tamamı kullanıldığı için tarif 1 yaş üzeri için uygun. Tarhana ise içeriğine göre farklılık gösteriyor. Domates içeriyorsa +1. Bebek tarhanası ve yumurtanın sadece sarısı kullanılarak da hazırlanabilir.

Bu kadar malzemeyle 10 adet kedi dili bisküvi boyutunda kraker elde ediliyor. Siz daha fazla yapmak isterseniz, malzemeyi arttırıp, ona göre birkaç ayrı seferde pişirebilirsiniz. Gözünüzde daha kolay canlanır diye en alta birkaç tane fotoğraf ekledim.

Malzemeler:

1 yumurta

2 tepeleme yemek kaşığı tarhana

1 tepeleme yemek kaşığı tam buğday unu

1 çay kaşığı beyaz susam

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzerine serpmek için çörek otu ve beyaz susam

Hazırlanışı:

Yumurtayı bir kapta iyice çırpın

Diğer malzemeleri de üzerine ilave edip pürüzsüz bir karışım elde edin

Isıttığınız tost makinesi ya da ızgaraya pişirme kağıdı koyun ve karışımı üzerine dökün, süslemek istediğiniz şekilde süsleyin ve pişirme kağıdının artan kısmını üzerine katlayıp, hafifçe bastırarak pişirin

Karışım ısının etkisiyle kolayca katılaşıyor. Blok haline geldiğinde bir tabağa alıp istediğiniz boyutta krakerler kesin ve tekrar tost makinesine alın ve dilediğiniz sertliğe ulaşana kadar yaklaşık 5 dakika daha pişirin.

Krakerler hazır!

bottom of page