top of page

Başlarken


Merhaba!

Bebeklerin 6. ayda başlayan ek gıda serüveni anneler ya da bebekle kim ilgileniyorsa onun için çok da kolay bir geçiş süreci değil. Öyle mi başlasam, böyle mi başlasam? Blw mi yapsam, klasik mi gitsem? Köftenin yanında yoğurt verince demir emilimi azalıyormuş, patlıcanda nikotin varmış 2 yıl verilmiyormuş, bakla favizm'e neden olabiliyormuş 7 yıl verilmemesi gerekiyormuş, hatta sütten geçebilir diye emzirirken biz de yemesek iyiymiş.. Sebzeler sebze değil, meyveler meyve değil, hepsi hormonlu. Yumurta desen acaba serbest gezen tavuktan mı? Balık veriyorum diye seviniyordum, meğer o balık dip balığıymış, ağır metal var diyorlar, o ne olacak? İmdat! Belki de daha önce hayatımızda hiç olmayan bu tip konular birden gündemimizin ortasına oturuyor. Çünkü belki kendimizle ilgili çok da umursamayacağımız şeyler bebeklerimiz söz konusu olduğunda üzerinde saatlerce düşündüğümüz şeyler haline geliyor. Onlar için en iyisini istiyoruz ve bundan daha doğal bir şey yok.

Öncelikle şunu söylemek isterim ki, lütfen ek gıdaya geçmek için lütfen acele etmeyin. Bebeğin bağırsak florasının, sindirim sisteminin sağlıklı gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütü, sütün yokluğunda ise formül süt. Suya bile gerek yok. Bu yüzden ilk aylarda ek gıdayla ilgili hiç kafanızı yormamanızı, sadece okuyup hazırlık yapmanızı tavsiye edebilirim. Acele etmeyin, zaten hayatı boyunca yemek yiyecek :)

Kendim çok iştahlı bir insanım ve hep iştahlı, benim yeme zevkimi paylaşacak bir çocuğum olsun istemiştim. Yemek benim hayatımda çok önemli bir yerde duruyor. İyi yemek yemek, sofralarda geçirilen saatler, damağımı geliştirmek hayattan aldığım keyfi çok arttırıyor. 10 yıldan uzun süredir yazdığım Aysesworld isimli blogum daha çok seyahat ve yemek üzerine. Sarp da yemek yemeyi sevsin, yemek yemeyi peşinden bir tabak ve kaşıkla dolaşarak ağzına sokulan bir şey sanmasın, bizimle sofrada mutlu dakikalar geçirsin istiyorum ve en başından beri sağlıklı beslenmesinin yanı sıra ona yemek hazırlama motivasyonum bunlar. Ben beslenme uzmanı değilim. Bu blogda yazacağım tarifler kendimce onun için sağlıklı, çeşitli ve lezzetli yemekler hazırlama çabamın ürünü. Zaman zaman demir emilimini azalttığını bilmeme rağmen ıspanağın yanında yoğurt veriyorum çünkü ıspanağı yoğurtsuz düşünemiyorum. Yani aslında her şeyi doğru yaptığımı iddia etmiyorum. Bu blogu Sarp'a hazırladığım yemekler bana ilerde bu zamanları hatırlatsın diye açıyorum. İnstagram'da şahsi hesabım aysesworld'de aylardır Sarp için hazırladığım haftalık menüleri ve günlük yemekleri hikayelerimde paylaşıyorum. Çokça fotoğraf birikti. Onlar zaman içinde kaybolup gitmesin, bir yerlerde anısı kalsın istedim. Birilerinin işini kolaylaştırıyorsam çok mutlu olurum.

Bebek beslenmesinde çok önem verdiğim birkaç nokta var. Bunlardan zaman içinde yeri geldikçe de bahsedeceğim ama kısaca özetlemek gerekirse:

- Sarp gelip ısrarla isteyene kadar şekerli bir şey vermeyeceğim. O yüzden burada da şeker içeren hiç tarif olmayacak.

- Bulamaç yok, muhallebi yok. Kendim yemek olarak adlandırmayacağım, önüme konsa "bu nedir acaba?" diyeceğim hiçbir şey yok.

- Çocuğu zorlamak yok. Bir şeyi yemek istemiyorsa ısrar etmiyorum. Eğer yemek istemediği şey yumurta gibi, yese çok iyi olacak, çok sağlıklı bir besinse farklı yollardan denemeye çalışıyorum. Haşlanmış yumurta yemiyorsa omlet, pancake, muffin gibi.. Onları da yemiyorsa zaman içinde tekrar sunmaya çalışıyorum. Yemediği bir şeyi bir süre sonra bayılarak yediğine şahit oluyorum.

- BLW (Baby led weaning -bebek önderliğinde beslenme- denen, bebeğin istediği kadar ve kendisi beslendiği, ailenin kaşıkla bebeğe yemek yedirmediği) yöntemin taraftarıyım. Yüzde yüz BLW yapmıyorum. Yoğurt, çorba gibi yemesini istediğim ama henüz kendisinin yiyemediği şeyleri kaşıkla da veriyorum ama mümkün olduğunca her şeyi eline alarak, tanıyarak, bilerek yemesi için uğraşıyorum. Sarp ek gıdaya geçtiğinden beri BLW Türkiye web sitesi ve Facebook grubundan çok faydalanıyorum. BLW konusunda yazmak istediğim birçok şey olacak. Zaman içinde bol bol konuşuruz.

O zaman Sarpiko Cafe'ye ben de siz de hoş geldiniz diyorum. Umarım tarifler ve burada konuşacaklarımız hepimizin işine yarar.


bottom of page