top of page

Haşlanmış sebze partisi: kuşkonmaz, bezelye ve enginar


Buzlukta önceden hazırlanmış köfte kadar kurtarıcı başka şey yok. Bizde en sık yapılan ve tükenen şey köfte. Köfteyi hep aynı şekilde yapıyorum, tarifini ayrıca yazacağım. Akşam yemeğinin önemli kısmını hallettikten sonra yanına ne koysam diye düşünüyorum. Yardıma yine buzluktaki sebzeler ya da o hafta pazardan ne geldiyse o koşuyor. Benim elimin altında bu sefer kuşkonmaz, enginar ve bezelye vardı. Besleyici ve lezzetli bir tabak oldu :)

Enginarı vaktinde buzluğa stoklarsanız ya da konserve yaparsanız kışın büyük rahatlık oluyor. Çok kolay piştiği için donmuş halde kaynar suya atıp yumuşayana kadar haşlıyorum. Tazesi varsa zaten en güzeli. Diyorlar ki her sene mevsiminde 20 adet enginar yemek lazımmış. Challenge accepted!

C vitamini bombası kuşkonmazın vakti bahar ayları ama yıl boyunca yurt dışından gelenini de bulmak mümkün. Tabii en güzeli mevsiminde ve yerli üretim kullanmak. Yurt dışından gelenlerle ilgili çok fazla soru işsareti var. Çoğunlukla Peru ve Meksika'dan geldiği söyleniyor. O kadar uzun mesafeleri içine katkı maddesi ilave edilmeden kat etmesi çok da mümkün görünmüyor. Ben 1 bağ kuşkonmazı yıkayıp, alt tarafındaki sert kısımlarını keserek ayırıyorum. Daha sonra ya buharda ya da kaynar suyun içine atarak birkaç dakika yumuşayıncaya kadar pişiriyorum. Daha sonra üzerine birazcık zeytinyağıyla çok lezzetli oluyor. Eliyle kolayca tutabildiği için Sarp'ın da hoşuna gidiyor.

Bezelye de tabağın tamamlayıcısı. Mevsimine göre buzluktan ya da taze. Bir avuç bezelyeyi çözmeden kaynar suya atıyorum. Buruşup yumuşayınca işte hazır!

bottom of page