top of page

Peynir dolgulu pancarlı krep


Yumurtasız kahvaltı düşünülemez. Evet, daha klişe bir başlangıç yapabilir miydim bilmiyorum. Tekrar başlıyorum. İtiraf edeyim, hayatım boyunca yumurta yemedim. Ta ki hamile kalıp da, doktorum bir yolunu bulup her gün yiyeceksin dedikten sonra yumurta mecburen hayatıma girdi. Ciddi bir yumurtayı sevme çalışması yürüttüm ve sonunda yumurtayla barıştım.

Bebekler de ek gıdaya geçtikten sonra alerjik bir durum yoksa yemesi önemsenen yiyeceklerden biri yumurta sarısı. Beyazının alerjen olması nedeniyle 1 yaşa kadar yumurtanın sadece sarısı, daha sonra ise beyazı serbest. Sarp 1 yaşına gelene kadar yumurta haşlayıp sarısını veriyordum ya da yumurta sarısıyla omlet yapıyordum. 1 yaşından sonra işler biraz daha kolaylaştı.

Sarp annesine çekmemiş, şimdilik yumurtayı severek yiyor. Ben de haşlanmış yumurta, omlet, krep, pankek gibi çeşitlerle kahvaltıda her gün yumurta vermeye çalışıyorum. İşi sıkıcı olmaktan çıkarmak için de omletlere brokoli, ıspanak, havuç vs, pankeklere muz, kreplere humus eklemek gibi denemeler yapıyorum. Özellikle normalde yediği şeyleri farklı renkte görünce hoşuna gidiyor ve yemekle daha çok ilgileniyor. Yumurta sevmeyen çocuklar da belki böyle değişikliklerle yumurtayı en azından denemeye devam edebilirler.

Pancarlı krep bir süredir aklımdaydı. Evde pancar pişirince suyunu da buna kullanayım dedim. Elde ettiğim renk tahmin ettiğimden daha açık, güzel bir pembe renk oldu (evet krepler kocaman birer salam dilime benziyor olabilir!). Aslında pancar suyu değil de püresi kullanılsa çok daha yoğun bir renk elde edilebilir, buna paralel olarak un miktarı biraz azaltılabilir. Yakında o şekilde de deneyeceğim, sonucu yazarım.

Malzemeler: (4-5 adet krep için)

2 yumurta

150 gr tam buğday unu

150 ml süt

100 ml pancar suyu (ben haşlama suyunu kullandım, siz pancarı rendeleyip suyunu çıkararak kullanırsanız daha koyu bir renk ve daha yoğun bir pancar tadı elde edebilirsiniz.)

Pişirmek için 1 çorba kaşığı yumuşamış tereyağı ya da zeytinyağı

peynir dolgusu için:

150 gr beyaz peynir (ya da lor)

kıvamını açmak için birkaç kaşık süt

süsleme için opsiyonel taze fesleğen ya da nane

Hazırlanışı:

Bir kapta zeytinyağı hariç tüm malzemeleri çırpın, koyulaşması için 5 dakika kadar bekletin

Tavayı orta ateşe alıp, küçük bir miktar yağ koyun ve mümkünse yağı fırçayla tavaya yayarak ısınmasını bekleyin

Krep karışımından tavaya küçük bir kepçe dolusu, tavanın tabanını ince bir katman olarak kaplayacak kadar ilave edin.

2 dakika kadar pişirip spatulayla kontrol edin, altı pişmişse çevirip diğer tarafını da 1 dakika kadar pişirin.

Krepleri bir tabağa alın.

Küçük bir kasede peyniri çatalla ya da elinizle ezin, krem peynir kıvamı alması için biraz süt ilave edip çatalla karıştırın. (Siz tercih ederseniz krem peynir ya da ev yapımı labne vs kullanabilirsiniz.)

Bu karışımdan kreplere yayıp rulo yapın ve istediğiniz şekilde dilimip bir tabağa alın

Taze fesleğen ya da naneyle süsleyin

Afiyet olsun!

bottom of page