top of page

Kuzu tandır


Eskiden hiç et yemeden haftalar geçirebilirken şimdi Sarp yesin diye evde etin her türlüsü pişiyor. Galiba 'anne yemeği' yapma kategorisine böyle geçiş yapılıyor. Birkaç sene önce biri söylese 'yok artık, kim evde tandır yapar' diyecek biriyken kendimi tandırlar, incikler (o tarif de gelecek) arasında buldum ama fena da olmadı :) Haftanın günlerine et, tavuk ve balığı yaymaya çalışıyorum. Etin bana göre aslında en pratik hali evde hazırlanıp buzluğa atılmış köfte ama sürekli de köfte olmaz, biraz çeşit katmak lazım. Bebeklerin yemesi için en çok taviye edilen et kuzu eti. Bunun sebebi kuzuların daha az ilaca maruz kalması. Danalar çiftliklerde malesef antibiyotik ve hormon takviyeleri aldıkları için satın alırken iki kere düşünmek ve nereden geldiğine emin olduktan sonra almak gerekiyor.

Bizde eskiden beridir evde kuzu tandır yapılır, hatta annemin tandırı baya ünlüdür. Annemin ilginç bir özelliği vardır. Yemek yapmaya hiç merakı yoktur ama mutfağa girip en korkutucu yemekleri çok kısa sürede ve makarna haşlıyormuşçasına bir sakinlik ve pratiklikle halleder. Hiçbir şeyi ölçüyle yapmaz, her şey göz kararı. Bu nedenle annemden tarif almak baya zor oluyor :) Tandıra dönersek, normalde pek ilgim olan bir et yemeği değildi ama annem Sarp'a yaptıkça ve o bayılarak yedikçe ben de tandırı sevmeye başladım. Heybetli isminin arkasında aslında o kadar zor bir tarif yokmuş. Pişirme işlemi uzun olmasına rağmen ön hazırlık neredeyse sıfır. O nedenle aslında uğraştırıcı değil ve sonuç harika. Uzun süre pişen yumuşacık bir et olduğu için kolayca çiğneniyor. Bebeklere gönül rahatlığıyla verilebilecek bir et yemeği seçeneği, ailece yemek için harika! 4 saatlik pişirme süresi biraz göz korkutsa da, bu gözler 12 saat kaynayan ilikli kemik suları gördü, sen mi beni korkutacaksın tandır? :)

Malzemeler:

İsteğe göre dilediğiniz miktarda kuzu kol ya da but (Kol daha yumuşak oluyor)

Yarım limon

Yapılışı:

Kuzu eti iyice yıkanır

Etin tamamı yarım limonla ovulur ve genişçe bir tencereye alınır

Tencerenin üzeri önce yağlı pişirme kağıdıyla, onun üzeri de alüminyum folyo ile kaplanır, yanlardan iyice kapatılır, hava almayacak hale getirilir. (Burada bir parantez açmak gerek. Alüminyum folyonun gıda ısıtma ve pişirme işleri sırasında kullanılması ağır metal zehirlenmesine neden olabileceğinden dolayı tehlikeli. Bu yüzden yiyecekler folyoyla direk temas edecek şekilde fırına ya da mirodolgaya konmamalı. Burada alüminyum folyo etle folyo temas etmiyor, tencereyi kapatmak için aslında pişirme kağıdı kullanılıyor, alüminyum folyo ile kağıdın üzeri kapatılıyor. Bir tarafı alüminyum folyo diğer tarafı pişirme kağıdı olan rulolar var, aslında onlar da kullanılabilir ama bunda tamamen iki ayrı katman oldukları için daha güvenli gibi geliyor.)

4 saat çok kısık ateşte (ocağın kahve pişirmeye yarayan tercihen yükselticili kısmında) pişmeye bırakın.

Bu sürenin sonunda yumuşacık, ağızda dağılan tandır hazır. Afiyet olsun!

bottom of page