top of page

Pırasalı mısır unlu kek


Aslında ben de isterim ki Sarp bizim gibi zeytinyağlı pırasayı bayılarak yesin ve pırasa için yaratıcı çözümlere ihtiyaç kalmasın. Ama defalarca denediken sonra artık iyice emin oldum ki, pırasaya hiç yüz vermiyor, elinde evirip çevirip oyuncak yapıyor. Sanırım pırasa kaygan olduğu için elinde tutamama hissinden hoşlanmıyor. Zaten genel olarak kaygan yiyeceklerle pek arası yok. (Eliyle tutma konusu: Sarp yakında 19 aylık olacak. Arada eli çatala kaşığa gitse de hala en çok eliyle yemeyi seviyor. Ek gıdaya geçtiğinden beri mümkün olduğunca ben kaşıkla ona yemek yedirmedim, kendisi yemesi için uğraştım. Şu an kendi yiyor ama çoğunlukla elleriyle. Kafasına sürerek ve eskisi kadar olmasa da hala yerlere de dökerek :) Yemek yemekten keyif alması benim için şu an ilk planda o yüzden etrafın ve saçlarının batmasını pek umursamıyorum. Akşam yemeklerinden sonra genelde banyo yapıyor, daha doğrusu yapmak zorunda kalıyor.)

Pırasaya geri dönüyorum: Sarp'ın bir şeyi yemediği durumlarda ilk kurtarıcım o malzemeden yapılmış kek, muffin, gözleme, omlet benzeri yemesi daha kolay seçenekler oluyor. Evet bu şekilde daha fazla hamurişi ve un tüketmiş oluyor ama sebzeyi de yemiş oluyor. Bunları pişirirken siyez unu, tam buğday unu, tam buğday unundan yapılmış yufka kullanmaya gayret ederek aldığı karbonhidratın doğru düzgün olmasına çalışıyorum. Bu tarifte kekin içinde bol bol pırasa var, o yüzden aslında kek olduğu kadar bir sebze yemeği diyebilir miyiz? Bence deriz :)

Kendim pırasayı çok sevdiğim için pazarda şahane bulunca kaçırmadım. Ama evde başıma gelecekleri bildiğim için hem zeytinyağlı pırasaya hem de kek yapmaya yetecek kadar (1 kilo) aldım. İki ayrı pırasa yemeği pişti. Kek belki de değişik olduğu için herkesin favorisi oldu. Tarif çok bereketli olmasına rağmen 2 günün sonunda bitti. Tekrar yapmam konusunda baskılar var :) Sarp pırasalı keke bayıldı, zeytinyağlı pırasa bana kaldı :) Burada önemli olan bence şu: Zeytinyağlı pırasayı Sarp'ın önüne koymaktan vezgeçmeyeceğim, o da canı istedikçe tadına bakacak, belki bir gün öylesini tercih edecek.

Tarife geçelim. Dediğim gibi oldukça bereketli bir tarif, 15 tane muffin boyutunda kek çıktı ve bir tanesi bile çok doyurucuydu.

Malzemeler:

Yarım kilo pırasa

50 gr (küçük bir kase kadar) beyaz peynir ya da lor peyniri

1 su bardağı tam buğday unu

1 su bardağı mısır unu (Mısır unu lezzet katıyor ama yoksa buğday unu kullanabililirsiniz. Benim elimde çok iyi bir mısır unu vardı onu değerlendirmek için kullandım. Artık mısırların GDO'lu olduğu çok konuşulduğu için ben biraz mesafeli duruyorum.)

1 su bardağı yoğurt

2 yumurta

1/2 su bardağı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı karbonat (ve aktive etmek için üzerine birkaç damla limon)

karabiber

1 avuç dolusu ince doğranmış dereotu

Yapılışı:

Pırasayı küçük yarım aylar olacak şekilde doğrayın (ilk fotoğraftaki gibi)

Peynir ve pırasayı iyice karıştırın.

Daha sonra tüm malzemeleyi üzerine ekleyip bir çatal yardımıyla iyice çırpın.

Karışımı bir kek kalıbı, yağlanmış fırın kabı ya da küçük kek kalıplarına bölüştürün ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin.

Kekler hazır, afiyet olsun!

bottom of page