top of page

Balkabağı çorbası


Balkabağını kışa çok yakıştırıyorum ve görüntüsüne de ayrıca bayılıyorum. Daha önceleri mutfakta pek de kullandığım bir sebze (meyve olduğunu söyleyen kaynaklar da var!) değildi ama son 1 senedir birçok tarif deniyorum ve tadını git gide daha çok sevmeye başladım. Bu çorbanın ipeksi bir dokusu oluyor ve muskatın da etksiyle harika kokuyor. Genelde sebze çorbalarını tek bir ana malzemenin baş rolde olduğu çorbalar olarak değil, birçok sebzeyi kullanarak hazırlamayı seviyorum ama galiba balkabağı ara sıra baş rolde olmayı hak ediyor! Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve vitaminler yönünden çok zengin olması nedeniyle bu aralar bol bol kullanmak gerek. Satın alırken çorbalık olanından aldığınıza emin olun, tatlı yapılan çeşidinden almayın. Ben genelde pazardan kalın bir karpuz dilimi kadar alıyorum ve kabuğunu çok derin olmayacak şekilde soyduruyorum. (Satıcılarda büyük ve evde kullandıklarımıza göre oldukça sert bir soyucu oluyor. Evde fazla uğraşmamak için ideal.) Benim alışveriş yaptığım pazarda hazır dilimlenmişini de oluyor. Yalnız daha önce okuduklarıma göre, en doğrusu balkabağını kullanmadan hemen önce kabuğunu soymak. Bu şekilde vitamin kaybı en aza iniyor. O zaman tarif gelsin:

Malzemeler:

Yarım kilo balkabağı

1 patates

1 soğan

2-3 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı kadar muskat rendesi

çay kaşığının ucuyla karabiber, zerdeçal, zencefil

1 litre su (bir kısmını tavuk ya da et suyu da kullanabilirsiniz)

Opsiyonel: süslemek için birkaç küçük dal brokoli, kabak çekirdeği.

Hazırlanışı:

Balkabağını 3-4 parmak genişliğinde olacak şekilde büyük küpler halinde doğrayın

Patatesi küp küp kesin

Zeytinyağını tencereye alıp, ince kıyılmış soğanı tavada kavurun ve şeffaflaşmaya başladıktan sonra üzerine patatesi ilave edip 5 dakika pişirin

Balkabaklarını ilave edip karıştırın

Üzerine 1 litre sıcak su ve sütü ekleyin (çorba oldukça yoğun kıvamlı oluyor, biraz daha seyrek olsun isterseniz daha fazla su ekleyebilirsiniz.)

Karabiberi, muskatı ve kullanacağınız baharatları da ilave edip kaynamaya bırakın

Ben bir kenarda buharda haşladığım küçük bir dal brokoli ile süsleyerek servis ettim, yapılmasa elbette olur. (Yıllardır buharda pişirme için IKEA'dan aldığım şu çok pratik aparatı kullanıyorum, çok memnunum.)

Çorba piştikten sonra isterseniz blender'dan geçirebilir, isterseniz de tel süzgeçten süzebilirsiniz.


Düdüklü tencerede de pişiyor, çok da pratik oluyor.

Umarım çorbayı siz de bizim kadar beğenirsiniz. Afiyet olsun!

bottom of page