top of page

Zeytinyağlı minik enginarlar


Enginar sokaklarda, pazarlarda ortaya çıkmaya başladı, yaşasın! Geçenlerde minik enginarlara rastlayınca senenin ilk taze enginarını da yapmış oldum. Enginar hem çok lezzetli, hem hazırlaması çok kolay hem de faydaları saymakla bitmiyor. Mevsiminde bol bol tüketmek lazım. Mevsiminden sonra yiyebilmek için de sonrası için konservelemek lazım. Onu da başka bir gün konuşuruz :)

Enginarı ister çanak olarak ister yapraklarıyla alabilirsiniz. Bunlar minik boy enginarlardı. Yaprakları üzerinde yenebilecek kadar çıtır çıtırlardı. Zaten o güzel yaprakların gitmesine hiçbir zaman gönlüm el vermiyor. Enginarı aldığınız yerde istediğiniz gibi soydurabilirsiniz. Normalde sertleşmiş yaprakları dişimle sıyırarak yemeyi çok seviyorum ama henüz o yaprakları Sarp'a veremiyorum. O genelde çanak kısımlarını ve yumuşak olan sap kısımlarını yiyor. Bu enginarların iç yaprakları yumuşacaktı ve enginarın kendisi gibi yiyebilir diye düşündüm ama sevmedi. Çanak kısmıyla sapını ise severek yedi.

Bu enginarlar ayıklanmış ve suyun içindeydi. Alırken suyun içinde poşette alırsanız birkaç gün dolapta o şekilde saklayabilirsiniz ama çok bekletmeyin.

Malzemeler:

Dilediğiniz kadar enginar kalbi (ben 6 tane yaptım)

1 soğan

4 çorba kaşığı zeytinyağı

1 limonun suyu

Üzeri için dereotu

1 bardak su

Hazırlanışı:

Tencereye zeytinyağını alın ve biraz ısındıktan sonra üzerine minik doğranmış soğanı ilave edip 5 dakika kadar kavurun

Bu sırada enginarları suyuyla birlikte içinde bulunduğu poşetten çıkarıp süzün ve yıkayın

Enginarları tencereye ilave edin ve 2 dakika kadar soğanlarla birlikte çevirin

Üzerine suyu ve limon suyunu ilave edin ve kapağı kapatıp pişmeye bırakın

Enginarlar 15 dakika içinde istediğimiz yumuşaklığa gelecektir (Ben çok erimelerini sevmiyorum, diri bırakmayı tercih ediyorum. Bir çatal yardımıyla yumuşaklığını kontrol edebilirsiniz.)

Bir kaba alıp üzerine ince kıyılmış dereotunu ilave edin.

Enginarlar hazır, afiyet olsun!

bottom of page