top of page

Kuzu etli taze sarımsak yemeği ya da Şiveydiz (postmodern versiyon)


En baştan söyleyeyim, aslında ne kuzu etli taze sarımsak yemeğinin ne de şiveydizin görünüşü benim yaptığım bu yemeğe pek benzemez. Aslında kullanılan malzemelerde farklılık olmamasına rağmen, gerçek şiveydizde taze sarımsakları parmak uzunluğunda olacak şekilde görürüz. (Bir de şiveydizde nohut da olur, ben koymadım.) Nisan ayı taze sarımsağın tam vakti ve ben de geçenlerde pazarda kendisiyle karşılaşınca heyecanlandım ve hemen eve alıp geldim. Biz bayılarak yedik ama Sarp sarımsaklarla zorlandı. Taze sarımsakların pişince dokusu pırasa ya da taze soğana çok benziyor. Sarp mesela zeytinyağlı pırasayı kayganlığından dolayı yiyemiyor, huylu evladım. İlk yaptığım taze sarımsak yemeği içindeki sarımsakları da aynı sebepten yiyemedi. Yemeğin sulu kısmını ise etler dahil severek yedi, bu da umut vericiydi.

Bir sonraki hafta pazarda taze sarımsaklar yine çok güzel görününce aklıma başka bir versiyon geldi. Tamamen aynı malzemeleri kullanarak ama sarımsakların ve kuşbaşı etin boyutunu küçülterek tekrar denemeye karar verdim ve bu sefer tam isabet! Sarp bayılarak yedi ve 2. tabağı istedi. Ben de o yüzden bu versiyonu yazıyorum. Görüntüsünün yayla çorbasına benzemesine aldanmayın, harika bir lezzet.

Sarımsağın faydaları zaten say say bitmiyor. Bebeklere 6 aydan itibaren kullanılabiliyor. Kuzu eti de 9. aydan itibaren serbest. 1 yaş altına yumurtanın sadece sarısı kullanılmalı. Bunun dışında yemeğin içinde kullanılması sakıncalı bir şey yok. Bu yemeği 9. aydan itibaren verebilirsiniz ama yine de henüz tam çiğneyemeyen bebeklere verirken etlerin yumuşaklığını kontrol etmekte fayda var.

Malzemeler:

2 demet taze sarımsak

3-4 dal taze soğan

300 gr kuzu kuşbaşı (Normal kuşbaşından daha minik doğrattım)

1 yumurta

1 su bardağı yoğurt (süzme yoğurtla daha güzel olur)

1 çorba kaşığı un (tam buğday unu kullandım)

3 çorba kaşığı zeytinyağı

3/4 litre sıcak su

Karabiber

İsteğe bağlı: tuz ve piştikten sonra üzerine eklenecek sos için 1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 avuç nane

Hazırlanışı:

Tencereyi iyice ısıtın ve eti tencereye alın. Çok fazla karıştırmadan bir süre mühürlenmesini bekleyin.

Etin suyunu salıp çekmesini bekleyin ve tencereye zeytinyağını ilave edin

Ayıklayıp minik minik (fotoğrafta göründüğü kadar minik) doğradığınız sarımsak ve soğanları tencereye alın ve etlerle beraber 5 dakika kadar soteleyin

Üzerine sıcak suyu ekleyin (tuz ekleyecekler bu aşamada ekleyebilir) ve kaynayana kadar pişirin

Bir kaba yoğurdu, yumurtayı ve unu alın ve tamamen homojen bir karışım elde edene kadar çırpın ve tencereye yavaşça ekleyip kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.

Şimdi burada çorbalara ve yemeklere terbiye eklenmesi konusunda bir parantez açayım: Bu aşamada yoğurdun kesilmemesi çok önemli. Yoksa yemeğin içinde yüzen yoğurt parçacıkları görürüz ve ağızda da pütürlü bir his bırakır, yemeğin tadını bozar. Kesilmenin en önemli sebebi soğuk terbiyenin sıcak sıvıyla hızlı temas etmesi. Diğer bir sebep terbiyenin yeterince iyi karışmamış olması. Son olarak malzemelerin tazeliği de diğer önemli bir konu. Benim bulduğum en iyi sonuç veren çözüm şu: Terbiye için kullanacağım malzemeleri yarım saat önceden dışarı çıkarıyorum. Yumurta ve yoğurt dolaptan çıkacağı için onların oda ısısına gelmesine izin verecek kadar bir süre dışarda tutuyorum ve terbiyeyi öyle hazırlıyorum. Karıştırırken el çırpıcısı kullanıyorum. Terbiyeyi hazırladıktan sonra da oda ısısına gelene kadar bekletebilirsiniz. Daha sonra yemeğin suyundan birkaç kaşık alıp terbiyeyi çırpmaya devam ediyorum ve böylece ısısı biraz daha yükselmiş oluyor. En son adım olarak terbiyeyi hiç üşenmeden çok yavaş bir şekilde yemeğe ekliyorum ve eklerken sürekli karıştırmaya devam ediyorum. Terbiyenin tamamı yemeğe eklendikten sonra da kaynayana kadar hiç başından ayrılmadan karıştırıyorum.

Şimdiki kısım opsiyonel ama kesinlikle lezzet katar: 1 çorba kaşığı kadar tereyağını bir tavada kızdırıp ve üzerine bir avuç kadar nane ekleyin. Daha sonra bu sosu tencereye ekleyip karıştırın. Ben çoğu zaman yemek pişince Sarp'a bir miktar ayırıp, bizimkinin üzerine tereyağı ekliyorum. Bu sefer çok acelem vardı ve bu aşamaya vakit kalmadı. Tereyağı eklemeden de çok lezzetli olduğunu söylememe gerek yok sanırım.

Afiyet olsun!

bottom of page