top of page

Karışık tahıllı enginar


Enginar tariflerimden bıktınız mı? :) Ama ne yapayım, görünce dayanamıyorum. Her aldığımda da değişik ne yapsam diye düşünüyorum. Enginar ne kadar uyumlu bir sebze, her şeyle çok yakışıyor. Karışık tahıllarla da çok yakışacağını düşündüm ve sonuç gerçekten çok lezzetli oldu. Sarp da hem enginarını, hem de tahılları severek yedi. Taze enginarlar her köşede karşımıza çıkarken alıp her versiyonundan bol bol yapmak lazım, çocuklar da tam mevsiminde taze taze ne kadar yerse kar.

Ben kullanacağım tahılları kafama göre seçtim. Siz de kafanıza göre istediğiniz birkaç çeşit tahılı karıştırabilirsiniz. Enginar bebeklere 6.aydan itibaren serbest. Maydonoz 9. , biber 8.aydan itibaren kullanılabiliyor. Kullandığım tahıl ve baklagiller ise şöyle:

Maş fasulyesi, yeşil ve beluga mercimek +9 ay

Kinoa +8 ay

Nar ekşisi 11. aydan itibaren kullanılabiliyor, Limon ise 1 yaşından sonra ama bunlar tahıl salatasının en önemli elemanları değil. Daha küçük bebekler için eklemeyebilirsiniz. Ya da tahıl salatayı hazırlarken bebek için bir kısmını ayırıp, kendinizinkine ekşileri ekleyebilirsiniz.

Tekrar belirteyim, kaçıncı ayda ne yenir konusunda her zaman BLW Türkiye sitesinden faydalanıyorum.

Shot bardağıyla ölçü mü verilir diye dalga geçen olursa bozuşuruz! 6 enginar için yapacağım için çay bardakları ve kahve fincanları fazla gelecekti, shot bardağıyla tam ölçü oldu :)

Malzemeler:

6 adet enginar

1 limon

1 shot bardağı yeşil mercimek

1 shot bardağı kinoa

1 shot bardağı beluga mercimeği (siyah mercimek)

1 shot bardağı maş masulyesi

4 çorba kaşığı zeytinyağı

1 avuç maydonoz

1 çorba kaşığı nar ekşisi

Renk versin diye biraz kapya biber

Hazırlanışı:

Enginarları geniş bir tencereye alıp üzerine çanakların hizasını geçmeyecek kadar su ile yarım limonun suyunu ilave edin ve yumuşayana kadar pişirin. (1 yaşın altındakiler için limon koymayabilirsiniz.)

Tahılları ayrı ayrı yıkayın, haşlayın (Hepsinin pişme süreleri birbirinden farklı olduğu için birlikte haşlayamıyoruz. Örneğin maş fasulyesi diğerlerine göre çok daha geç pişiyor. Kinoa ise suyunu tamamen içine çekiyor, süzülmeyecek. Kinoayı ince süzgeçte yıkadıktan sonra 1’e 2 ölçüsüyle, suyunu çekene kadar pişirmeniz yeterli. Tanelerden minik kuyruklar çıkınca tamamdır. Duruma göre tadına bakıp biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz. )

Haşlanmış tahıllarınızı, ince kıyılmış maydonozu, minik doğranmış kapya biberleri, zeytinyağını ve nar ekşisini iyice karıştırıp pişmiş enginarların üzerine bölüştürün.

İster ılık ister soğuk yenebilir. Afiyet olsun!

bottom of page