top of page

Eğlenceli garnitür: Hasselback patates!


Patatesin her halini çok seviyorum. Bence patates sebze değil de hamurişi olmalıymış, o kadar lezzetli. Tamam belki en faydalı sebzelerden biri değil ama ben patatessiz bir mutfak düşünemiyorum.

Bizde balığın yanına sık sık fırında patates pişer. Bu Sarp’tan önce de böyleydi, sonrasında da değiştirmedik. Et, tavuk ve balık yemeklerinin yanında genelde ilk akla gelenlerden biri patates oluyor. Hasselback patatesleri ilk gördüğümden beri yapmak istiyorumama çok uğraştırıcı olacağını düşündüğüm için bir türlü yapamamıştım. Hiç de öyle değilmiş. Hazır haliyle henüz Sarp'ın önüne koyabileceğim bir yemek değil çünkü patatesler kabuklarıyla pişiyor. Ama birlikte ayıklayarak yemek de zevkli. Bizde yerken kabuk soymak bir çeşit oyun oldu, eğlenerek yedik. Ben çocukların sofraya eğlenerek oturmasını, sofrada farklı şeyler görüp denemelerini önemsiyorum. Sonuçta sık sık yedikleri patates gibi bir yemek bile kolayca eğlenceli hale getirilebiliyor. Bu da sofrada geçirilen zamanı güzelleştiriyor. Tarife geçiyorum:

Patates ve sarımsak bebeklere 6.aydan itibaren serbest, kekik ise 7.aydan itibaren kullanılabilir.

Malzemeler:

Dilediğiniz kadar patates (Ben 5-6 adet kullandım)

1 dolu yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

2 diş sarımsak

Bir iki dal taze kekik (yoksa sorun değil, lezzet katıyor)

3 dilim ekmeğin içi (kurutulmuş olunca daha iyi sonuç alınıyor. Eğer hazırda kuru ekmek yoksa ekmek içlerini ufalayıp fırına verin, kuru ekmekleriniz 5 dakikada hazır olur.)

Dileyenler için parmesan ya da kaşar peyniri rendesi (ben parmesan kullandım)

Hazırlanışı:

Fırını 210 dereceye ayarlıyoruz ve ısınmaya bırakıyoruz.

İlk önce patatesleri hazırlayarak başlıyoruz.

Patatesleri yıkıyoruz ve gerekliyse fırçalıyoruz. Şimdi patatesleri ok ince dilimleyeceğiz ama dilimler birbirinden ayrılmayacak, altta küçük bir parça dilimleri bir arada tutacak. Peki bu nasıl olacak? İki tahta kaşık alıp yüz üstü tezgaha koyuyoruz. Patatesi kaşıkların alt tarafına sıkıştırıp yerleştiriyoruz. Bu hareket patatesi dilimlerken bıçağın en alta kadar gitmesini engelleyecek ve 1-2 cm kadar bir yükseklikle mecburen duracağız. Şekil 1A: (Bu arada kaşıklarımın canı çıkmış :/)

Patateslerin tamamını dilimledikten sonra pişirme kağıdı serdiğiniz bir fırın tepsisine alıyoruz. Bir tavada zeytinyağı ve tereyağını eritip 2 diş sarımsak ve taze kekikle sarımsak tadı hafif şekilde yağa geçecek kadar çeviriyoruz, sonra sarısakları içinden alıyoruz.

Yağı bir fırça yardımıyla patateslere sürüyoruz, dilimlerin arasına iyice yayılmasını sağlıyoruz. ve patatesleri fırına gönderiyoruz. 30-40 dakika kadar pişiriyoruz. Bu aşamada patateslerin pişme seviyesini kontrol ediyoruz. Artık oldukça yumuşamış olmalılar, hala sertlerse biraz daha pişirip daha sonra tekrar kontrol edin. Patatesler yumuşayınca tepsiyi çıkarıp ekmek kırıntılarını patateslerin üzerine ilave ediyoruz (Ben ekmek kırıntılarını tavada kalan tereyağıyla karıştırdım ve üzerlerine biraz daha ince doğranmış kekik ekledim.) Dileyenler rendelenmiş peyniri de ekleyebilirler.

Tepsiyi tekrar fırına gönderiyoruz ve 20 dakika ya da üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirmeye devam ediyoruz. Patates zaten çocukların genelde severek yediği bir yemek ama böyle ufak hareketler de sofraya renk katıyor. Sarp patateslerle akordeon gibi oynadı ve soyarken de eğlendi. Eller yemeğe girmesin diyenler için biraz tehlikeli olabilir :) Misafire de yapılabilir, görüntüsü çok hoş oluyor ve gerçekten uğraştırıcı değil. Afiyet olsun!

Not: Ben ince kabuklu patatesler kullandım ama yine de soyulmaya ihtiyacı vardı. Taze patates kullanırsanız soymadan da yenebilir sanırım.

Bu tarif birçok farklı şekilde hazırlanabiliyor. Üzerine renkli biberler, rendelenmiş farklı sebzeler ekleyebilirsiniz.

Ben mümkün olduğunca tuz kullanmıyorum. 1 yaşın üzerindeki bebeklere verilecekse biraz tuz ilave edilebilir.

bottom of page