top of page

Şekersiz inşaat doğum günü pastası!


Ve Sarp 2 yaşında ve tabii ki bize bir pasta lazım! Doğum günü için yine geçen sene olduğu gibi şekersiz bir pasta yaptım. Geçen sene şekersiz ve sütsüz 2 ayrı pasta hazırlamıştım. 1.yaşa uygun pasta arayanlar için linkleri buraya bırakıyorum: Pasta No.1, Pasta No.2.

Doğum günü için birkaç hafta öncesinden aklımda Sarp'ı mutlu edecek bir pasta canlanmıştı (Pinterest sağolsun). Kepçe operatörü olarak dünyaya gelmiş oğlumu hayatta en heyecanlanıran şeyler kepçe, kamyon, beton mikseri, vinç ve sizin muhtemelen adını bilmek zorunda olmadığınız ama benim son 1 senede satışını yapacak bilgi seviyesine yükseldiğim envai çeşit iş makinaları. Bu yüzden pasta üzerinde düşünmeye pek gerek kalmadı. Sadece toprak rengi bir pasta ve üzerine oturtulacak birkaç küçük iş makinası Sarp'ı çıldırtmaya yeter! Biraz ondan ekle, hadi bunu çıkar derken birkaç deneme sonrasında istediğim sonuca ulaştım. Şimdi öncelikle şunu söylemeliyim, tadı çok güzel ve siz söylemezseniz kimsenin şekersiz olduğunu anlayacağını sanmam. Sonra da şunu söyleyeyim: pek kabarmıyor. Ben zaten arazi görüntüsünde bir pasta istediğim için 26 cm'lik kek kalıbında pişirdim ve 3 cm civarında, ince bir pastamız oldu. Daha kabarık olsun isteyenler daha küçük bir kap kullanabilir. "Şekersiz Lezzetler" sitesindeki tarifleri beğeniyorum ve aslında temel olarak oradaki brownie tarifinden yola çıktım.

Kakao olarak ben şekersiz kakao kullandım çünkü hep rastladığımız kakaolarının içinde de bir miktar şeker bulunuyor. Marketlerde organik ham kakao ya da Hersheys markalı "Unsweeted Natural" kakao bulabilirsiniz ya da internetten sipariş verebilirsiniz.

Malzemeler:

15 adet medine hurması

3 adet yumurta

1/2 çay bardağı zeytinyağı

1 küçük su bardağı kakao

4 yemek kaşığı hindistancevizi unu (İsteyen tam buğday unu ya da başka bir un da kullanabilir.)

1 çay kaşığı karbonat

1 su bardağı ceviz ya da fındık

Hazırlanışı:

Hurmaları üzerini geçecek kadar sıcak suya alıp, bir iki dakika sıcak suda beklettikten sonra çekirdeklerini çıkarın ve eğer varsa sert kabuklarını soyun. Daha sonra tekrar sıcak suya alın ve iyice yumuşayıncaya kadar bekletin. (Hurmanın çekirdeğini yumuşatmadan da çıkarabilirsiniz, ben böyle daha kolay çıkardım.)

Hurmaları içinde beklettiğiniz suyla birlikte robottan geçirin ve hurma püresi elde edin.

Kuru malzemeleri (kakao, hindistancevizi unu, karbonat) eleyerek bir kaba alın ve iyice karıştırın.

Yumurtaları çırpın ve üzerine hurma püresi ile zeytinyağını ekleyip tekrar çırpın

Daha sonra üzerine karıştırılmış kuru malzemeleri de ekleyin ve karıştırın

En son robottan geçirdiğiniz ceviz veya fındığı da karışıma ilave edin ve tabanına yağlı kağıt serilmiş bir fırın kabına dökün

190 derece ısınmış fırında 20 dakika pişirin.

Fırından çıkarın ve tel üzerinde soğumaya bırakın.

Ertesi güne daha güzel toparlamış oluyor.

Ben minik kepçeyle üzerini hafifçe kazıdım ve toprak görüntüsü verdim. Damperli kamyondan da dilimlenmiş çilekler döküldü. Artık bu kısım siz nasıl isterseniz öyle :)

Bizde pasta çok beğenildi. Umarım deneyenler de beğenir. Afiyet olsun!


bottom of page