top of page

Mercimek köftesi


Bu hafta mercimek köftesi yaptım ve sonra ilk aklıma gelen şu oldu: Ben bunu neden daha sık yapmıyorum? Hem ben çok özlemişim, hem de Sarp bayıldı. Bazı günler pazara gittiğimizde (Feriköy organik pazara gidiyoruz, pazarla ilgili bir yazmıştım, şurada linki var) alışveriş sonrası orada gözleme ve atıştırmalık satan standlarda bir şeyler atıştırıyoruz. Sarp da bu ritüeli seviyor. Organik pazarla uyum içinde tam buğday unundan gözleme yapıyorlar. Hemen yanında vegan atıştırmalıklar, şekersiz tatlılar ve iyi un kullanılarak yapılmış pasta börek tarzı yiyecek arayanları çok mutlu edecek bir stand var. Bu hafta oradayken Sarp mercimek köftesini gördü ve isteyp, büyük iştahla yedi. Aslında daha önce 1-2 kez severek yemişti ama nedense benim evde yapmayı pek düşünmediğim bir şeydir mercimek köftesi. Neyse, sonuç olarak Sarp'ın ne kadar sevdiğini görünce bizim bu haftalık menümüze hızla giriş yaptı. Bilmeyenler için: Instagram'da her pazartesi haftalık menümüzü yayınlıyorum :)

Yapması kolay, gerçekten uğraştırıcı değil ama ben Sarp kolayca yiyebilsin diye oldukça minik yuvarlak köfteler hazırladım, malzeme de bol olunca biraz uzun sürdü. Siz klasik boyutunda hazırlamayı tercih ederseniz işiniz kolaylaşır. Sarp maalesef hala böyle şeyleri eline alıp kibar kibar ısırmıyor. Özellikle sevdiği bir şeyse bütününü ağzına atıyor, tıkıştırıyor filan. Ben de karşısında kalp krizi geçiriyorum. O yüzden lokma boyutunda küçük köfteler hazırladım. Bilin bakalım ne oldu? Sarp köfteleri üçer beşer ağzına attı, kalp krizi olmasa da ufak tefek çarpıntılarla ve birkaç "ooooğlum napıyorsun, yavaş!"la öğünü atlattık :)

Mercimek çorbası hepimizin evinde sık sık pişen bir yemek ve aslında malzemelere bakınca çok da fark yok. Mercimek köftesini yazlık mercimek çorbası ilan edebilir miyim? :) Mercimek köftesi günün her saati yenebiliyor, dışarı çıkarken yanıma almak için de çok pratik. Oldukça klasik bir tarifle ve malzemeyi bol tutarak yaptım. Oldukça fazla miktarda köfte çıktı ama mercimek köftesi bizde boşa gitmeyen yemeklerden, 2. günde tamamı bitti.

Mercimek, bulgur, maydonoz 9. ay, kimyon 7. aydan, soğan 6.aydan itibaren itibaren serbest. Domates ve dolayısıyla salçası ise 1 yaşından önce önerilmiyor. (Ben City Farm'ın tuz ilavesi olmayan organik salçasını kullanmaya devam ediyorum.) Biber salçası ise tuzsuz olmak kaydıyla 8. aydan itibaren kullanılabilir. (Yine City Farm organik tatlı biber salçası kullanıyorum.) Mercimek gaz yapabileceği için mutlaka bol bol kimyon koyuyorum. Mercimek çorbasına da aynı şekilde.

Malzemeler:

1,5 su bardağı mercimek

1 su bardağı ince bulgur

1 orta boy kuru soğan

4 dal taze soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

1 dolu tatlı kaşığı kimyon

Karabiber

Tatlı toz kırmızı biber

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1 dolu avuç ince doğranmış maydonoz

3,5 su bardağı su

Hazırlanışı:

Mercimekleri yıkayın ve 3,5 su bardağı su ile tencereye alıp pişirmeye başlayın

Suyun tamamını çekmesine yakın ince bulguru ekleyin, bir iki kez karıştırın ve kapağını kapatıp yarım saatliğine beklemeye alın

Ayrı bir tavaya zeytinyağını alın ve soğanları şeffaflaşıncaya kadar kavurun

Üzerine salçaları ve baharatları ekleyin ve birkaç dakika pişirin

Yarım saat dolduktan sonra mercimek ve bulgur karışımını bir yoğurma kabına alıp

üzerine salçalı karışımı ilave edin ve yoğurmaya başlayın

Daha sonra ince kıyılmış taze soğanı ve maydonozu da ekleyip iyice karışana kadar yoğurun

Tadına bakın, eksik varsa tamamlayın!

Afiyet olsun!

bottom of page