top of page

Fırında kadınbudu köfte


Kadınbudu köfte benim için şöyle bir şey: Güzelinin tadına doyulmaz, kötüsü ise hiç yenmez. Hazırlamak biraz zaman alıyor evet ama ara sıra yapılmayacak kadar zor değil. Zaten Sarp o kadar sevdi ki, ben galiba mecburen ayda 1-2 kez yapacağım. Fırındaki versiyonu kızartması kadar lezzetli olacak mı diye şüpheliydim ama bana kalırsa çok daha güzel ve hafif oldu. Yanına fesleğenli patates püresiyle hepimizin silip süpürdüğü bir akşam yemeği oldu.

Kadınbudu köfte biliyorsunuz normalde yumurta büyüklüğünde köfteler halinde hazırlanıyor. Ben Sarp daha kolay yiyebilsin diye onunkileri biraz daha küçük hazırladım.

Kuzu kıyma ve maydonoz bebeklere 9.aydan itibaren verilebiliyor. Soğan ve pirinç 6.aydan itibaren serbest. 1 yaşından küçükler için sadece yumurta sarısı kullanılarak hazırlanabilir, bütün yumurta 1 yaşından itibaren serbest. Tam buğday unu ise 8. aydan itibaren kullanılabilir. Karabiberi taze çekerek kullanıyorum, toz halinin özellikle 1 yaşından küçük bebeklerde karaciğere yapışma ihtimali olduğu söyleniyor. Tuz ise 1 yaşından önce kullanılmamalı, daha sonra günlük 1 çimdik kadar kullanılabileceği söyleniyor.

 

Benim için kadınbudu köftenin olmazsa olmazlarından biri galeta unu ama hazırını kullanmam söz konusu değil. Zaten galeta ununu evde yapmak çok kolay. Ben çok basit ve sade şekilde hazırlıyorum. Galeta unu içeren diğer tariflerde de bu şekilde kendiniz hazırlayıp kullanabilirsiniz. Tarifi şöyle:

Galeta unu:

Evdeki bayatlamak üzere olan ekmekleri (organik tam buğday alıyoruz) fırın tepsisine aldım ve 160 derece fırında 20 dakika civarı, iyice kuruyuncaya kadar pişirdim.

Ekmekler soğuyunca un boyutuna gelene kadar birkaç kez durdurup çalıştırarak robottan geçirdim

 

O zaman başrol oyuncusu kadınbudu köfte tarifi gelsin. (15 büyük, 5 küçük köfte çıkıyor.)

Malzemeler:

Yarım kilo kuzu kıyma (ikiye bölünecek)

1 soğan

1 çay bardağı pirinç

10-15 dal maydonoz

3 yumurta (Biri köfte karışımı, ikisi fırına koymadan köfteleri bulamak için kullanılacak)

2 su bardağı galeta unu

3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzerine sürmek için 1-2 yemek kaşığı daha zeytinyağı

Hazırlanışı:

Pirinci yıkayıp 3 su bardağı kadar soğuk suya koyarak haşlayın.

Pirinçler pişince süzüp, bir kaba alarak ılınmaya bırakın.

Soğanı minik minik doğrayın ve zeytinyağında birkaç dakika çevirin

Üzerine kıymanın yarısını ve karabiberi ilave edin (dileyen bu aşamada biraz tuz da ekleyebilir)

Kıyma pişene kadar kavurun ve ılınmaya bırakın

Bir yoğurma kabına 250 gr çiğ kıymayı, ılınmış pirinci, soğan ve kıyma karışımını, 1 yumurtayı, ince kıyılmış maydonozları alıp 10-15 dakika tüm malzeme iyice karışana kadar yoğurun.

Kabın üzerini streç filmle kapatıp köfte hamurunu yarım saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın.

Köfteyi dilerseniz sevis etmeden hemen önce pişirebilir ya da önceden hazır edip birkaç saat sonra servis edebilirsiniz. (Ben fırından çıkarıp 10 dakika dinlendirip yemeyi tercih ediyorum.)

Köfteleri pişirmeden 10-15 dakika öncesinde fırını 180 derecede ısınmaya bırakın

Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin

Bir kaba 2 yumurtayı kırarak çırpın

Diğer bir kaba galeta ununu koyun

Köfte hamurundan dilediğiniz büyüklükte parçalar koparıp elinizde şekil vererek, önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp fırın tepsisine dizin

Üzerlerine bir fırça yardımıyla zeytinyağı sürün

Köfteleri 180 derecede 35-40 dakika kadar pişirin (İlk 20 dakikadan sonra tepsiyi çıkarıp köfteleri ters çevirip 20 dakika kadar daha pişirdim)

Afiyet olsun!

bottom of page