top of page

Pancarlı kuskus


Günün her saati yenebilen bu pratik ve lezzetli, rengiyle de eğlenceli seçeneği ben çok seviyorum.  Pancarlı kuskusu genelde ılık bir salata olarak hazırlıyorum ve tüm ev çok severek yiyoruz. Çocuklar zaten genelde kuskusu seviyor. Bu versiyonuyla pancardan da faydalanmış oluyorlar.

Ben kuskusu içerik olarak makarna ile aynı sanıyordum. Meğer kuskusun içinde irmik varmış. Çoğu kuskus hamurunun içinde su yerine süt ve yumurta olabiliyormuş (ki aslı da öyle olurmuş). 1 yaşından küçük bebeklere süt ya da yumurta verilmediği için satın alırken paket içeriğini dikkatli okumakta fayda var.

İçinde un ve irmik bulunan kuskus bebeklere 8.aydan itibaren verilebiliyor ama taneli besinler verme konusunda çekinceniz varsa eliyle cımbızlama yaparak ağzına götürme konusunda biraz yol aldıktan sonra vermeye başlayabilirsiniz. Pancar ise 7. aydan itibaren serbest. Sarımsak 6. ay, elma sirkesi 7. ay, dereotu 9. ay, ceviz ise 10. aydan itibaren kullanılabilir. Daha küçük bebekler için ceviz ve dereotu dışarda bırakılabilir (ya da mesela 7. aydan itibaren serbest olan fesleğen kullanılabilir.)

Pancarı bebeğinize verirken sertliğinden dolayı tereddüt ediyorsanız, küp küp doğramak yerine rendelemeyi tercih edin. Ben Sarp'a 1 yaşına kadar rendeyerek, daha sonra iyice yumuşatarak küçük küpler halinde vermeye başladım.

Kuskusu pişirmenin birkaç farklı yöntemi var. Ben bir yemeğin yanında sıcak olarak yeneceğinde, pilav pişiriyormuş gibi tencereye tereyağı koyup kuskusu biraz çevirip üzerine su (varsa et veya tavuk suyu da) ekleyerek suyu çektiriyorum. Bazen de bu tarifte olduğu gibi içine başka malzemeler ilave ederek, salata şeklinde yiyeceksek makarna gibi haşlayıp süzüyorum. 

Bizde çok sevilen bir yemek ve genelde artmıyor. 3-4 kişiden fazlası için yapıyorsanız malzemeleri ikiye katlayabilirsiniz.

Malzemeler:

1 adet orta boy pancar

1 su bardağı kuskus (200 gr)

1 avuç dereotu

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı elma sirkesi (organik tercih edin)

1 diş sarımsak

1 avuç dövülmüş ceviz

Dileyenler için minik doğranmış turşu ya da kapari çiçeği


Hazırlanışı:

Pancarın kabuğunu soyup soğuk su içinde haşlanmaya bırakın

Yumuşayınca minik küpler halinde doğrayın ya da rendeleyin (haşlama suyunu atmayın)

Kuskusu dilerseniz makarna gibi sıcak suda haşlayın ya da 1’e 2.5 bardak ölçüsüyle suyunu çektirerek pişirin

İstediğiniz yumuşaklığa gelince geniş bir kaba alıp, üzerine pancarı ilave edin. Daha parlak pembe bir renk için pancarın haşlama suyundan da birkaç kaşık ilave edin.

Diğer tüm malzemeleri de ekleyerek karıştırın ve hazır! Ilık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!



bottom of page