top of page

İki renkli Yin-yang havuç çorbası


Evde sık sık kullandığımız havuç çok besleyici bir sebze. Vücudumuz havuca rengine veren beta-karoteni A vitaminine çeviriyor. Hatta havuç A vitamini yönünden o kadar zengin ki bazı kaynaklarda günde 2 taneden fazlası tüketilmesin deniyor. Mor havuçta bulunan antosiyanin, çok kuvvetli bir antioksidan. Kanser hücrelerinin büyümesini durdurduğu biliniyor.

Tüm bu faydalarıyla birlikte bu 2 renkli çorba hem çok lezzetli, hem de iki renkli olduğundan çocuklar için eğlenceli. Çorbanın bir o tarafından bir bu tarafından derken nasıl bittiğini anlaşılmıyor :) Tüm ev için güzel bir seçenek. Ben misafire yapmayı da seviyorum, farklı bir tabak oluyor.

Ben tarifte havuçları önce soğan ve sarımsakla fırınlıyorum çünkü bu şekilde lezzeti daha fazla ortaya çıkıyor. Dileyen haşlayabilir ya da tencerede soteleyebilir.

Bebeklere havuç, soğan ve sarımsak 6. aydan, kimyon 7. aydan, toz zencefil ve bulgur 9. aydan itibaren serbest.

Malzemeler:

4 adet siyah havuç

4 adet turuncu havuç

1 adet soğan

3 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı toz zencefil ya da 1 tatlı kaşığı kadar taze zencefil

4 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı ince bulgur

4 bardak sıcak su (yarısını tavuk suyu olarak kullanbilirsiniz, daha lezzetli olur)

Hazırlanışı:

Havuçları yıkayıp soyun ve 2şer santim kalınlığında halka halka dilimleyin

Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine turuncu ve mor havuçları, renkleri birbirine karışmayacak şekilde ayrı ayrı koyun

Havuçların üzerine doğranmış soğan ve sarımsakları ilave edin

Üzerinde kimyonu da ekleyin

En son üzerlerinde zeytinyağı gezdirin ve iyice harmanlayın (havuçların renkleri hala karışmayacak, aynı tepside yan yana pişecekler)

Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 20 dakika pişirin

Havuçlar yumuşadıktan sonra mor ve turuncu havuçları iki ayrı tencereye alın.

Her tencerenin üzerine 2şer bardak sıcak su (ya da 1 bardak sıcak su, 1 bardak tavuk suyu) ve 1'er yemek kaşığı ince bulguru ilave edin.

10 dakika kadar pişirin ve havuçlar iyice yumuşayıp ve bulgur piştikten sonra blenderdan geçirin.

Çorbalarınız hazır.

Yin yang şekli vermek için:

(Şunu baştan söylemek istiyorum. Detaylı olsun diye uzun uzun anlattım, hiç zor değil, gözünüz korkmasın)

Şu anda 2 ayrı tencerede 2 farklı renk çorbamız var. Bu iki çorbayı renklerini birbirine karıştırmadan, servis kasesinde güzel bir yin-yang oluşturmak için şöyle bir yol izliyoruz:

Öncelikle düz tabanlı bir kase kullanmanızı öneririm. Renkleri karıştırmamak daha kolay olur.

Pişirme kağıdını birkaç kez katlayarak ince uzun bir hale getirin ve boyunu kasenin tabanına göre ölçerek bir parça kesin. Burada önemli olan, kağıdın kasenin tabanına dik olarak boydan boya olarak temas etmesi, böylece çorbalar kağıdın altından geçerek birbirine karışamayacak.

Hazırladığınız kağıdı, kat yeri kasenin tabanına değecek şekilde yerleştirin ve elinizle kıvırarak S şekli vererek kaseye oturtun. Bir yandan tek parmağınızla tutmanız gerekebilir ya da kasenin üst tarafına ufak bir bant yardımıyla yapıştırıp sonra bantları çıkarabilirsiniz. Şekil 1A:

Kasenin kağıtla ayrılmış taraflarından birine turuncu, diğer tarafına mor havuç çorbasından birer kepçe dökün. Kağıdı dikkatlice çekerek çıkarın.

Son olarak isterseniz bir kaşık yardımıyla iki tarafa da birer nokta kondurunca işlem tamam!

Afiyet olsun!

bottom of page