top of page

Zeytinyağlı taze börülce


Börülce en sevdiğim yaz sebzelerinden biri. Sarp'a yemek hazırlamaya başladıktan sonra öğrendiğim şey ise tam bir protein deposu olduğu. Birçok vitamin, demir ve kalsiyum da içeriyor. Hem bu kadar lezzetli, hem de faydalı sebzeleri sevelim, koruyalım, tam mevsimiyken bol bol yapalım :)

Sarp börülceyi çatalla yemeyi reddediyor. Eliyle sanki çubuk kraker yermiş gibi tek tek tutup ağzına atıyor. Sizin de aklınızda bulunsun, biraz diri olursa çocuklar çok rahat ellerinde tutabiliyorlar. Blw'ye de oldukça uygun bir yiyecek.

Fotoğraf çekerken evde büyük boy değil çeri domatesler vardı, o yüzden onları kullandım. Siz 1 adet büyük boy domates kullanabilirsiniz, hatta işiniz çok daha kolay olur.

Börülce 8. aydan itibaren serbest. Domates elbette lezzet katıyor ama 1 yaş altı bebekler için kullanılmayabilir. Sirke genel olarak 1 yaşından sonra öneriliyor ama elma sirkesi için 8. aydan sonra kullanımında sakınca olmadığına dair birçok görüş var. Siz bebeğinizi gözlemleyerek, daha önce yediklerine verdiği tepkilere bakarak alerji gösterme eğilimlerini değerlendirebilirsiniz. Ben Sarp'a 1 yaşından önce sirke vermedim. Sarımsak ise canımız, o 6. aydan itibaren serbest.

Malzemeler:

1 kilo taze börülce

1 büyük domates ya da birkaç adet küçük domates

3-4 diş sarımsak

3-4 yemek kaşığı sirke (üzüm ya da elma sirkesi olabilir)

3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:

Börülceleri ayıklayın (iki ucundan 1'er santim kesmek yeterl olur) ve yıkayın.

Geniş bir tencereye börülceleri alın ve üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyin

Tencerenin içine 1 büyük boy domates ekleyin (Domatesin kabuğunu soymaya ya da doğramaya gerek yok, öylece tencereye atın. Bizde o gün çeri domatesler vardı, ben büyük domates yerine birkaç tane ondan attım)

Tencerenin ağzı açık olacak şekilde orta ateşte pişmeye bırakın

20-25 dakika kadar börülceler dilediğiniz yumuşaklığa gelene kadar haşlayın. (Ben börülceleri çok eritmeden, biraz daha diri kalmalarını tercih ediyorum. Bu şekilde Sarp da eliyle kolayca tutup yiyebiliyor. Siz yumuşaklığını keyfinize göre ayarlayabilirsiniz.)

Börülce ve domatesleri bir süzgeç yardımıyla süzün ve börülceyi (borcam gibi) kapaklı bir kaba alın

Bu aşamada domates de börülceyle pişmiş ve hafifçe patlamış olacak. Domatesin kabuğunu elinizle sıyırın ve kalan kısmı çatalla ezerek börülcenin üzerine ilave edin

Ilık börülce ve domates karışımının üzerine sirkeyi, zeytinyağını ve dövülmüş sarımsağı da ekleyin

Börülceleri parçalamamaya çalışarak sos ve börülceyi karıştırın

Kabın kapağını kapatın ve soğumaya bırakın

Börülce hazır. Afiyet olsun!

bottom of page