top of page

O da ne! Deniz fasulyesi!


Sarp bu ara her şeye "O da neee!" diyor, birçok kişiye değişik geleceğini tahmin ettiğim için bu harika lezzetli yiyeceğin tarifinin girişini böyle yapmak istedim :)

Çocuklar yemek konusunda zaman zaman büyük sürprizler yapabiliyor. "Yok onu hayatta yemez" dediğim bir şeye Sarp bayılabiliyor. Buna ilk kez deniz börülcesiyle şahit olmuştum. Arkası da deniz fasulyesiyle geldi.

Sanırım Ege'de deniz kıyılarında yetişen bu ot, çok bilinen bir yiyecek olmadığı için çocuklara kaçıncı aydan itibaren verilebileceği bilgisini bulamadım. Sarp'a 1 yaşından sonra vermeye başladık, daha doğrusu Sarp sofrada görüp isteyince verdik ve çok sevince devam ettik. Ben bu tip şeylere çocukların damak tadınıı geliştirmesi ve yeni şeyler denemeyi sevmesi için faydalı buluyorum. Mümkün olduğunca çok şeyin tadına baksın istiyorum. Çünkü gerçekten işte burada olduğu gibi neyi seveceğini bilemeyiz!

Pazarda, manavda aramanız gereken şey şuna benziyor:

Ege'de pazarlarda kolayca bulunabiliyor ama diğer yerlerde de mutlaka vardır. Artık pazara gitmeyen çoğu kişi meyve sebze alışverişini internetten yaptığı için bu tip şeylere de erişim olduça kolaylaştı.

Deniz fasulyesi özellikle balığın yanına çok yakışıyor ama siz etle tavukla ya da kendisine olduğu gibi bir sebze yemeği ya da salata olarak yaklaşabilirsiniz, her türlü oluyor :) Balık yaptığımız zaman deniz börülcesiyle birlikte bundan da yapıyoruz ve salata gibi yiyoruz. Çok ama çok lezzetli, hazırlaması da oldukça kolay. Karşınıza çıkarsa mutlaka bir şans verin.

Aşağıdaki gibi balığın yanına fırında patates, sarımsak, deniz fasulyesi ve börülcesi bence tam bir ziyafet! 

Yabancı kaynaklardan biraz araştırmaya çalıştım. Özellikle lif, A ve K vitaminleri yönünden çok zengin olduğu belirtilmiş.

Malzemeler:

1 demet deniz fasulyesi

2 diş sarımsak

1 limonun suyu

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:

Deniz fasulyelerinin topraklı ve sert olan sap kısımlarını kesin ve fasulyeleri akan su altında iyice yıkayın.

Bolca kaynar su dolu bir tencereye deniz fasulyelerini alın ve kapağı açık şekilde (rengini muhafaza etmesi için) pişirmeye başlayın

Su tekrar kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatın

Süre dolunca fasulyeleri süzerek önceden hazırladığınız buzlu su dolu kaba alın (bu da rengi daha güzel kalsın diye, yapmak zorunda değilsiniz)

Üzerine zeytinyağı, limon ve sarımsak ilave edin ve karıştırın

Deniz fasulyeniz hazır. Afiyet olsun!

bottom of page