top of page

Güzel yaz domateslerini kış boyu kullanmak için: Kışlık domates yapımı


Yazlarımızı geçirdiğimiz Çandarlı'da her sene Ağustos sonu, Eylül başı bir domates telaşı başlıyor. Pazarda markette ciddi bir kavanoz trafiği oluyor :) Son birkaç yıldır biz de kış için domates hazırlıyoruz. Bu işi yapan kimle konuşsam hepsinden farklı yöntemler duyuyorum. Hiç blender kullanmayan var, domatesleri kabuğuyla birlikte blenderdan geçiren var.. Ben bizim yaptığımız şeklini kısaca anlatacağım. Kış boyu yemeklerde domates yerine bu sosu kullanıyorum ve Sarp'a da kahvaltıda kaşıkla yiyeceği şekilde veriyorum. Bu lezzetli domates konserveleri kış boyu inanılmaz işe yarıyor.

Öncelikle söylemek lazım, bu iş biraz uğraştırıcı (en çok kabuk soymak uğraştırıyor) ama yapılmayacak şey değil. 2 hatta daha çok kişiyle işbölümü yapılırsa hızlıca biter. Ortalık da biraz kirleniyor ama bir gün uğraşıp bütün kış güzel domatese sahip olmaya bence değiyor.

Önce bolca kavanoz alıp yıkayıp kurutmak gerekiyor. Kullandığınız kavanozları bir sonraki sene yeni kapaklar alarak tekrar kullanabilirsiniz.

Biz 40 kilo domates kullandık, miktarı kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Bu kadar domatesten 25 tane büyük boy (litrelik) kavanoz domates sosu çıktı. Kış boyu yeter diye tahmin ediyorum. Kullanacağınız domatesleri özenli seçmek lazım. Biz tanıdığımız köylülerin tarlasından gelen domatesleri kullandık. Genelde Çanakkale domatesi tercih ediliyor.

Malzemeler:

Dilediğiniz kadar domates

Zeytinyağı

Tuz

Hazırlanışı:

Domateslerin kabuklarını soyuyoruz

Rastgele doğrayıp mutfak robotundan geçiriyoruz

Evdeki en büyük boy çelik tencerelere alıp, ocakta kaynamaya bırakıyoruz

Bir süre sonra tencerenin üzerinde köpük oluşacak, onu kaşıkla alıp tekrar kaynamaya bırakıyoruz

5-10 dakika kadar kaynatıp altını kapatıyoruz

Soğumasına fırsat vermeden, çok sıcakken kavanozları maksimum seviyede doldurup, kapaklarını sıkıca kapatıp, ters çeviriyoruz.

Kavanozlar soğuyunca düz çevirip kaldırabilirsiniz.

Ben diğer erzaklarla birlikte mutfak dolabının içinde tutuyorum.

Yapacaklara kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun!


bottom of page