top of page

Şekersiz brownie (Sarpiko Cafe'nin 1. yaşı şerefine!)


Sarpiko Cafe'yi açalı 1 yıl olmuş. Zaman nasıl da çabuk geçmiş :) Hep birilerinin doğum gününü kutlayacak değiliz ya! Bu sefer de Sarpiko Cafe'nin 1. doğum günü için bir pasta yapmak istedim ve ortaya bu lezzetli ve sağlıklı brownie çıktı. İyi ki doğdun Sarpiko Cafe. Galiba artık iyice amacına hizmet etmeye başladın, tarif defterim internette elimin altında duruyor :)

Konuya direkt giriyorum ve diyorum ki, şu ana kadar pişirdiğim en lezzetli şeylerden biri bu şekersiz brownie oldu. İddia ediyorum, içinde rafine şeker olmadığını anlamak mümkün değil. Hatta içindeki 15 adet hurma bu brownie'yi oldukça tatlı yapıyor, dileyenler hurma adedini biraz düşürebilir.

Fırına girmeden önceki görüntü bu:

Bu aslında tarif benim daha önceden de kullandığım bir tarif. İçine fındık ya da ceviz koymadan, hindistancevizi unu yerine sadece tam buğday unu kullanarak da yapıyorum ve 30 dakikadan biraz daha uzun pişirince kakaolu kek gibi oluyor. Yalnız, bu haliyle çok daha güzel oldu. Hindistancevizi unu bu tip tatlılarda kullanlabilecek çok lezzetli ve sağlıklı bir seçenek. Fındık ise dişe gelmeyecek kadar küçülmüş olsa bile lezzeti 3'e katlıyor resmen. (Sadece yetişkinler için yapıyor olsam fındıkları daha büyük bırakırdım.)

Bu brownie rahatlıkla doğum günü pastası olarak kullanılabilir. Bizde evde herkes bayıldı. Hatta ben o kadar çok beğendim ki her hafta bundan yapıp Sarp değil de benim ani tatlı krizlerim için el altında hazır bulundursam diye bile düşünüyorum :)

Tarifte süt ve bütün olarak yumurta kullanıldığı için tarif bu haliyle 1 yaş üzeri için uygun.

Daha fırındayken evi harika bir koku sarıyor ve sonra da böyle bir görüntüsü oluyor. Büyük parça fındıkları süslemek için koymuştum. Sarp artık kuruyemişleri bütün olarak yemeye başladı ama ben yine de 3 yaş altına verirken dikkat edilsin diye notumu eklemek isterim.

Artık tarife geçiyorum.

Malzemeler:

15 adet hurma

3 yemek kaşığı ham kakao

3 yemek kaşığı hindistancevizi unu

4 yemek kaşığı tam buğday unu

2 yumurta

3 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay bardağı süt

1 tatlı kaşığı karbonat

1 su bardağı fındık (dileyen ceviz de kullanabilir)

Hazırlanışı:

Fırını 180 derecede ısınmaya bırakın

Hurmaları yarım çay bardağı sıcak suya koyup 10 dakika bekletin. Daha sonra kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın ve içinde beklediği suyla birlikte rondodan geçirin

Geniş bir karıştırma kabına yumurtaları kırın ve mikserle çırpın

Üzerine tereyağını ve 1 kaşık zeytinyağını ilave edip çırpmaya devam edin (tereyağı biraz yumuşamış olsun, dolaptan çıkarıp hemen eklemeyin)

Üzerine unları, sütü, püre halindeki hurmaları, kakaoyu ve karbonatı ekleyip çırpmaya devam edin

Rondodan geçirerek ufacık yaptığınız 1 su bardağı fındık içi ya da cevizi de karışıma ilave ederek karıştırın

Karışımı ayırdığımız 1 kaşık zeytinyağı ile yağlayıp biraz un serptiğiniz bir fırın kabına alın (Ben orta boy kare borcamda pişirdim)

Dilerseniz üzerini hafifçe kırılmış fındık ya da cevizlerle süsleyeyin

180 derece fırında 25-30 dakika pişmesi yeterli. Mutlaka bir kürdan batırıp test edin. İçi biraz nemli kalmalı.

Fırından çıktıktan sonra 10 dakika kadar dinlendirin.

Ve işte brownie hazır. Afiyet olsun!

bottom of page