top of page

Sebzeli muffin (100 gr keki)


Sebzelerin gücü adına! Bu muffin/kek, ne demek istersek, adeta bir "türlü" oldu. Evde farklı farklı ama miktar olarak az sebzeler mi kaldı? İşte bu sebzeleri değerlendirmek için harika bir çözüm. Ben evde ne var ne yoksa her şeyden biraz koyup denedim ve sonuç beklediğimden çok daha iyi oldu. Sarp'a aynı anda fasulye, semizotu ve pırasa yedirmiş oldum, daha ne isterim!

Aslında biraz da tesadüfen tüm sebzelerden 100 gr kullandım. Hatta keke koyduğum 1 havucu merakımdan ölçtüm, 100 gram çıktı. 2 kaşık yoğurdun da 100 gr çıktığını görünce içimden bolca gülerek kekin adını 100 gr keki koydum :)

Ben ara ara anlattığım gibi haftada 1 gün pazara gidip haftalık sebze meyve alışverişini yapıyorum. O sebzelerle yemek hazırlarken küçük bir miktarını genelde böyle sebzeli köfte, sebze çorbası vs yapmak için ayırıyorum. Fikir olur belki diye söylemek istedim.

Tarifte kullandığım malzemelerin kullanılabileceği aylar şöyle:

Pırasa, havuç ve taze soğan 6.ay, taze fasulye ve tam buğday unu 8. ay, semizotu 8-9. ay, Ben tuzu azaltılmış beyaz peynir kullandım ama dileyenler bebeğin ayına göre ev yapımı lor ya da tercih ettikleri diğer peynirleri kullanabilirler. Yumurtanın tamamını kullandığımız için tarif bu haliyle 1 yaş üzeri için uygun. 1 yaşından küçük bebekler için sadece yumurta sarısı kullanılabilir ve un miktarı buna göre azaltılabilir.

Bu tarifi evinizdeki sebzelerle kendi keyfinize göre hazırlayabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken şey, eğer çok su veren bir sebze kullanacaksanız önceden suyunu sıkmak. Örneğin kabak kullanırken mutlaka temiz bir mutfak beziyle suyunu sıkın ki sonradan kekinizin kıvamı bozulmasın.

Ve son olarak küçük bir not ekleyerek tarife geçiyorum: Taze fasulyeyi çiğden koymaya cesaret edemedim o yüzden önden birkaç dakika haşladım. Siz de kullanacağınız sebzelerin yeterince pişmeyeceğinden endişeleniyorsanız bir kısmını önden haşlayıp ya da buharda pişirip öye kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

100 gr taze fasulye

100 gr semizotu

100 gr pırasa (2 dal)

100 gr beyaz peynir (siz dilerseniz lor da kullanabilirsiniz)

1 havuç (100 gr çıktı şansıma!)

2 yemek kaşığı yoğurt (100 gr çıktı şansıma!)

2 dal taze soğan

3 yumurta

200 gr un (2 su bardağı)

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı karbonat

Hazırlanışı:

Taze fasulyeyi minik minik doğrayıp iyice yıkayın

Sıcak suya atarak 5 dakika kadar haşlayın ya da buharda hafifçe yumuşayana kadar pişirin

Süzün ve ılınmasını bekleyin

İnce doğranmış semizotu, pırasa, rendelenmiş havuçu bir karıştırma kabına alın ve iyice karıştırın

Üzerine fasulyeyi de ilave edin ve karıştırın

Üzerine diğer malzemeleri de ekleyerek bir çatal yardımıyla iyice karışmalarını sağlayın

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin

Kürdan yardımıyla içinin piştiğini kontrol edin ve fırını kapatıp 2 dakika dinlenmeye bırakıp daha sonra dışarda tel üzerinde ılınmaya bırakın.

Sebzeli muffinler hazır. Afiyet olsun!

bottom of page