top of page

Şekersiz havuçlu kekten doğum günü pastası!


Sarp biraz büyüdüğünden ve doğum günü gibi olaylar onu çok heyecanlandırmaya başladığından beri (evde kimin doğum günü kutlanırsa kutlansın pastayı her zaman Sarp üflüyor sonuçta!) sadece Sarp'ın değil, herkesin pastası şekersiz olsun diye gayret ediyorum. Babasının doğum günü için de Sarp çok heyecanlanıp, pasta mı yapacağız, kim üfleyecek gibi sorular sorduğu için ben de bir süredir aklımda evirip çevirdiğim havuçlu kek/pasta tarifini yapmaya karar verdim.

Doğum günü pastası olacağı için üzerine portakallı bir sos yaptım ama siz sadece kek olarak da yapabilirsiniz, o haliyle de gayet güzel oldu.

Tarifte dut kullandım bu nedenle 2 yaş üzeri için uygun. Dut yerine un ve hindistancevizi unu miktarını arttırabilirsiniz. Eğer sadece un ekleyeceksiniz şekerli tadı arttırmak için hurma miktarını biraz arttırabilirsiniz. Ayrıca tarifte ceviz gibi alerji yapma olasılığı olan malzemeler de var, emin olmadan kullanmayın diye hatırlatarak tarife geçiyorum.

Malzemeler:

2 hurma

2 yumurta

1/2 su bardağı kuru dut

1/2 su bardağı ceviz

3 yemek kaşığı keçiboynuzu özü (ben Gekoo marka organik olanını kullanıyorum)

3 yemek kaşığı hindistancevizi unu

3 tepeleme yemek kaşığı tam buğday unu

1 büyük havuç (rendelenmiş)

3 yemek kaşığı yoğurt

1 çay bardağı süt

1 tatlı kaşığı karbonat

1 tatlı kaşığı tarçın

1/2 su bardağı zeytinyağı

Üzeri için:

2 yemek kaşığı hindistancevizi unu

1/2 portakalın suyu

1/2 portakal kabuğu rendesi

Hazırlanışı:

Hurmaları, üzerini geçmeyecek kadar sıcak su içinde bekletmeye başlayın

O sırada dutu blenderdan çekip bir kaba alın (un kadar ince olmasına gerek yok ama iyice ufalanana kadar çekin.)

Cevizi blenderdan çekin (Dut kadar ince çekilmesine gerek yok, istediğiniz kadar ufaltın.)

Yumurtaları bir karıştırma kabına alıp mikserle çırpın

Üzerine keçiboynuzu özü, yoğurt, süt ve zeytinyağını ilave edip çırpmaya devam edin

Hurmaların gerekiyorsa kabuklarını soyun, çekirdeğini çıkartın ve içinde beklediği su ile birlikte blenderdan çekip karışıma ekleyin ve çırpmaya devam edin

Rendelenmiş havucu, çektiğiniz kuru dutu, cevizi, unları, tarçın ve karbonatı da karışıma ekleyin ve bir kaşık ile karıştırmaya devam edin

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat kadar pişirin, kürdan batırıp içinin piştiğini kontrol edin ve fırından çıkarıp ılınmaya bırakın.

Üzeri için:

Sıktığınız portakal suyunu bir tencereye alın ve sürekli karıştırarak hindistancevizi ununu yavaş yavaş ekleyin. Kaynamaya başlayınca çırpıcıyla çırparak pişirmeye devam edin. Üzerine portakal kabuğu rendesini de ilave edip - bir kısmını en son üzerine serpiştirmek için ayırdım- karıştırın. Ben yaparken biraz topaklar oluştu, o yüzden ocaktan aldıktan sonra ince süzgeçten süzdüm ve sıcakken kekin üzerine döktüm. Görüntü çok muhteşem olmasa da tadı güzel oldu :)


bottom of page