top of page

Kuzu etli şevketi bostan yemeği


Şevketi bostan en sevdiğim Ege otlarından biri. Şu an tam mevsimi, Şubat'a kadar en lezzetli zamanı oldğu söylenir. İzmir'liyim ve İzmir dışında pazarlarda marketlerde şevketi bostan görmeye hiç alışık değildim. Neyse ki son birkaç yıldır organik pazarda senede birkaç kez rastlıyorum kendisine. Hem artık internetten de sipariş edebileceğimiz yerler var, ne güzel! Yine geçen hafta pazarda karşıma çıkınca almadan edemedim. Bolca magnezyum, demir ve kalsiyum içerdiği söylenen şevketi bostana rastlarsanız bence bir şans verin :)

Şevketi bostan'ın 9. aydan itibaren serbest olduğu söyleniyor. (Her zaman söylediğim gibi bu konuda BLW Türkiye websitesi ve Facebook grubundan faydalanıyorum. Tüm annelere tavsiye ederim.) Kuzu eti de 9. aydan itibaren serbest. Limonla terbiye edilen kısmı tariften çıkarırsanız 9. aydan itibaren bebeklere verilebilir. Limon 1 yaşından sonra kullanılabiliyor. Tam buğday unu ise 8. aydan itibaren serbest. Ben Sarp’a ilk kez 10 aylıkken vermiştim. Hatta instagram sayfamda şevketi bostan tarifi duyurusuyla birlikte aynı posta o videoyu da ekliyorum, belki birilerine yüreklendirme olur :)

Şevketibostan ayıklaması konusunda kafasında soru işareti olanlar olabilir diye youtube'de nasıl ayıklandığını gösteren şu videoyu buldum :) Asıl yenecek kısım beyaz yerleridir ama yeşil kısımları da atmayın, onlar da çok güzel lezzet veriyor.

Malzemeler:

Yarım kilo şevketi bostan

1 kuru soğan

300 gr kuzu kuşbaşı (ben kasaptan alırken kuşbaından biraz daha ufak doğramalarını istiyorum, Sarp daha kolay yiyor.)

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 su bardağı sıcak su

yarım limonun suyu

1 yemek kaşığı tam buğday unu

Hazırlanışı:

Şevketi bostanı ayıkladıktan sonra serçe parmak uzunluğunda doğrayın ve limonlu su içinde beklemeye bırakın

Yapışmayan bir tenecereyi ocağın üzerinde iyice ısıtıp kuzu etlerini tencereye alın

Fazla çevirmeden suyunu bırakıp çekmesine izin verin

Suyunu çekmeye yakın tencereye zeytinyağı ve ince kıyılmış soğanları da ilave edin ve hepsini birlikte soğanların rengi dönene kadar kavurun

Üzerine şevketi bostanları da ilave edip birkaç kez çevirin ve kapağını kapatıp birkaç dakika kendi suyuyla pişirin

Üzerini hafifçe geçecek kadar (yaklaşık 2 su bardağı) sıcak su ilave edin ve pişmeye bırakın (tuz ve kararbiber eklemek isteyenler bu aşamada ekleyebilir)

Şevketi bostanın asıl sert olan beyaz ve sap kısımları yumuşamaya yakın bir kasede yarım limonun suyu ve 1 kaşık unu iyice karıştırarak bir terbiye hazırlayın

Yemeğin suyundan bir kepçe ilave ettiğiniz terbiyeyi tekrar karıştırın ve yemeğe ilave edin

5-10 dakika kadar daha pişirin ve yemek hazır!

Afiyet olsun!

bottom of page