top of page

Ev yapımı lahmacun (yufka ya da lavaşla)


Birkaç sene önceki Ayşe olsa bu başlığı görünce şöyle derdi: Ne gerek var? O birkaç sene önceki Ayşe'ye şunu söylemek isterim: Birkaç sene sonraki hayatını görsen şaşıracağın en son şeylerden biri evde lahmacun yaptığını öğrenmek olurdu! :) Sarp doğduktan sonra özellikle mutfağa bakışım o kadar değişti ki, severek yediğimiz her şeyi ev ortamında, daha güvenilir şartlarda hazırlamayı sever oldum. İşte bu yüzden malzemelerini kendim seçip aldığım, kıymasını bildiğim güvendiğim bir kasaptan çektirdiğim bir lahmacun da benim için bu nedenle kıymetli. Ve şimdi günün sürprizi: hiç de düşünüldüğü gibi değil, hazırlaması inanılmaz kolay!

Sarp lahmacunu çok seviyor. Dışarıda güvendiğim bir iki yerde birlikte yemeye de gidiyoruz ama evde yaptığım versiyonu da beni çok tatmin ediyor.

Ben taban olarak her yöntemi denedim. Taban olarak ister yufka, ister lavaş ya da şebit de denen lavaşa benzer ekmeği kullanabilirsiniz. Ben en iyi sonucu şebitten aldım. Şebitin ne olduğunu daha önce bilmiyordum. Pazarda karşıma çıkınca aldım, marketlerde de vardır sanırım.

Bu malzemelerle ya 5 adet büyük boy (lavaş ile olursa) lahmacun ya da 12 adet fındık (yufka ya da şebit kullanılırsa) lahmacun çıkıyor. Tarifte domates ve salça olduğu için bu haliyle 1 yaş üzeri için uygun.

Ben lahmacunu arasına maydonoz koyarak ve bol limonlu seviyorum ama Sarp kesinlikle bu ritüele karşı! O kendisininkini sade yiyor. Lahmacunun yanına da piyaz hazırladım, ikisini çok yakıştırıyorum. Size de fikir olsun istedim. Hadi o zaman tarife geçiyorum.

Malzemeler:

300 gr kıyma (ben her zaman kuzu kıyma kullanıyorum)

1 kapya biber

2 büyük boy çarliston biber

1 tatlı kaşığı domates salçası (tuz ilavesi olmadığı için City Farm organik salça kullanıyorum)

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 domates

2 kuru soğan

1 diş sarımsak

Yarım demet maydonoz

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

1 tatlı kaşığı karabiber

2 kaşık zeytinyağı

Tabanı için: 2 yufka / 6 lavaş / 3 adet şebit (yufka ekmeği)

Hazırlanışı:

Soğanı birkaç büyük parçaya bölün ve blenderdan geçirin ya da rendeleyin. (Tamamen erimesini istemiyoruz, çok küçük küpler haline getirmek yeterli. İyice küçülünce karıştırma kabına alın.)

Biberleri de aynı şekilde blenderdan geçirip karıştırma kabına ekleyin.

Maydonozu da ister bıçakla ister blenderdan geçirerek çok ufak doğrayın.

Domatesi de kabuğunu soyarak çok minik doğrayın ya da blenderdan geçirin.

(Bu malzemeleri blenderdan ayrı ayrı geçirmek gerekiyor. Çünkü biber ve domates birlikte çekildiğinde domates eriyip gidiyor, biber hala büyük kalıyor. Bu nedenle hepsinde istediğimiz boyuta getirip karıştırma kabına alıyoruz.)

Karıştırma kabına salçaları, baharatları, zeytinyağını ve kıymayı da ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.

Malzemeler iyice birbirine karışıncaya kadar yoğuruyoruz.

Bu sırada fırını üst-alt ayarında 220 derece ısınmaya bırakıyoruz.

Şimdi sıra tabana geldi.

Ben en iyi sonucu şebit ya da yufka ekmeği denen kalın lavaşla aldım. Tam buğday lavaş ve tam buğday yufka da denedim, bunlarla da gayet güzel oluyor.

Yufka kullanacaksanız 2 adet yufka yeterli olacaktır. Yufkayı tezgaha yayıp üzerine 3 kaşık su ve 3 kaşık sıvıyağdan hazırladığınız karışımı bir fırça yardımıyla sürün ve üzerine diğer yufkayı kapatın. Bir kase yarımıyla fındık lahmacun boyutunda yuvarlaklar kesin.

Şebit kullanırken ise aynı yufka gibi fındık lahmacunlar elde edecek şekilde bir kase yardımıyla yuvarlaklar kestim ama şebit zaten oldukça kalın olduğu içim tek kat yeterli.

Lavaş ise tam bir büyük boy lahmacun boyutunda oluyor, özellikle fındık lahmacun boyutunda olsun istemiyorsanız kesmenize gerek yok.

Hazırladığınız kıymalı harcı kenarında biraz boşluk kalacak şekilde tabanın üzerine yayın ve lahmacunları pişirme kağıdı serilmiş fırın tepisisi üzerinde 10-12 dakika kadar pişirin.

Lahmacunlarınız hazır!

Afiyet olsun!

bottom of page