top of page

Mercimekli balkabağı salatası


Mercimek ve balkabağının bu kadar yakışacağına rüyamda görsem inanmazdım! Aslında bu tarif biraz ev ekonomisi eseri olarak ortaya çıktı. Evde bunlar kalmış, ne yapsam diye düşünürken ılık bir salata/yemek/garnitür yapmaya karar verdim ve o günden beridir bizim evde sık sık hazırlanıyor.

Bana göre bu salatanın en güzel tarafı ister sıcak, ister ılık, ister soğuk tüketilebilmesi. Ayrıca, hem sebze, hem baklagil içerdiği için çok besleyici. Ben içine maydonoz ve taze soğan katarak salata halinde hazırlamayı seviyorum ama daha küçük bebekler için sadece balkabağı ve mercimek de kullanılabilir, üzerine zeytinyağı gezdirince de şahane olur! Et, tavuk, balık, ne pişiriyorsanız yanına lezzetli ve beseyici bir tamamlayıcı oluyor.

Balkabağı ve taze soğan 6. ay, sumak 8. ay, yeşil mercimek ve maydonoz 9. ay, limon 1 yaş sonrası kullanılabilir. Elbette istenenler çıkarılabilir, yerine dilediğiniz, bebeğinizin ayına uygun baharatları ekleyebilirsiniz. Ben salatayı hazırladıktan sonra Sarp'a ayırıyorum ve bizim için üzerine biraz da kabak çekirdeği içi ilave ediyorum, çok yakışıyor. Kuruyemişlerin biliyorsunuz 3 yaşından önce hiçbirinin direk verilmesi önerilmiyor. Mutlaka öğütülerek verilmeli, maceraya hiç gerek yok.

Malzemeler:

Yarım kilo balkabağı

3/4 su bardağı yeşil mercimek

3 dal taze soğan

1 avuç maydonoz

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım limonun suyu

Dileyenler için bir tutam sumak

Hazırlanışı:

Mercimeği yıkayın, haşlayın ve süzün

Balkabaklarını büyükçe küpler olacak şekilde doğrayın ve buharda 10 dakika yumuşatın. Dileyenler haşlayabilir ama ben buharda pişirmeyi çok seviyorum, besin değerleri de korunuyor.

Balkabaklarının ılınmasını bekleyin ve sonrasında büyükçe bir servis kasesine alın

Üzerine haşlanmış mercimeği, ince kıyılmış maydonoz ve taze soğanı ilave edin

Ayrı bir kapta zeytinyağı ve limonu (ve kullanacaksanız sumağı) iyice karıştırarak salatanın üzerine ilave edin.

Yemek/salata/garnitür adına ne demek istiyorsanız hazır!

Afiyet olsun!

bottom of page