top of page

Siyez 101: Nedir bu siyez unu, siyez bulguru?


Çocuk yemekleri gezegenine adım atan herkes bir yerlerden siyez sözcüğünü duyuyordur. Nedir bu siyez? Gerçekten söylendiği kadar faydalı mı? Ben de merak ettim ve okuduklarım beni ikna etti.

Siyez genetiği bozulmamış bir buğday türü. Siyez buğdayında 14 kromozom bulunuyormuş, günümüzde kullandığımız buğdaya uygulanan genetik işlemler sonucu ise bu sayı 48'e kadar çıkmış. Bunlardan dolayı birçok öngörülemeyen zararın ortaya çıkabileceği söyleniyor. Slow Food organizasyonu tarafından Türkiye'nin ilk Presidium ürünü ilan edilmiş. Yani korunması ve üretiminin teşvik edilmesi gereken ürün. Türkiye'de şu anda presidium sınıfına giren 3 ürün var. Siyez bugün kullanılan buğdayın atası ve en doğal buğday olduğu düşünülüyor. Protein değeri yüksek, içinde folik asit var. İçerdiği gluten miktarı da buğdaya göre daha düşük. Daha birçok faydası var, internette sınırsız bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu buğday asıl olarak Kastamonu'da yetiştiriliyor ve ne mutlu ki dayanıklılığı nedeniyle yıllardan beridir hala üretilmeye devam ediliyor. Siyez buğdayından elde edilen bulgur ve un artık kolayca bulunabiliyor. Henüz alışveriş yapmadım ama araştırma yaparken 2n14 Korunmuş Lezzetler sitesinde erişte dahil siyezli birçok ürün bulunduğunu gördüm. Hatta Siyez pastanesi kısmında galeta vs gibi hazır atıştırmalıklar da var, fikir vermesi için hoş : )

Ben genelde bulgur pilavını pirinç pilavına tercih eden bir insandım. Sarp'la birlikte çoğunlukla bulgura döndüm, siyezi duyduğumdan beri de pirinç veya bulgur yerine siyez bulgurunu tercih ediyorum. Bildiğimiz bulgur kullanımından farkı yok, aynı ölçülerde kullanabilirsiniz. (Sadece biraz daha geç pişiyor.) Ben siyez bulgurunu daha çok sebzeli bulgur pilavı yaparken kullanıyorum. Baz tarifim şöyle, duruma göre istediğiniz sebzeyi ekleyebilirsiniz:

Malzemeler:

1 su bardağı siyez bulguru

2 su bardağı sıcak su

1 soğan

1-1 diş sarımsak

1 çorba kaşığı salça ya da yarım bardak domates (Pilavı pişirirken lezzet katması için ya yazın hazırladığımız kavanoz domatesleri ya da uzun süredir severek kullandığım City Farm'ın tuz ilavesiz organik domates salçasını ilave ediyorum.)

kimyon

karabiber

Hazırlanışı:

Bir tencerede tereyağını eritip üzerine ince kıyılmış soğanları ve sarımsakları ekleyin

Soğanlar şeffaflaşınca domatesi ya da salçayı ekleyip pişirin.

Salça kullanıyorsanız salça biraz pişince üzerine salçayı açacak kadar su ilave edin

Berrak suyu çıkana kadar yıkadığınız siyez bulgurunu tencereye ilave edin

1-2 dakika iyice çevirdikten sonra suyunu ve baharatlarını ilave edip kapağı kapatın

20 dakika kadar pişmesi yeterli olacaktır.

Bu sürenin sonunda pişme oranını kontrol edin ve kapağı kapalı şekilde 15 dakka kadar dinlendirin.

Siyez ununu ise pankek, muffin, mücver, poğaça gibi normalde unu kullandığım her yerde kullanıyorum. Ben henüz yapmıyorum ama evde ekmek yapanlar siyez ununu kullanarak ekmek hazırlayabilirler. Organik pazardan siyez unlu ekmek alıyoruz, ben tadını beğeniyorum. Geçtiğimiz hafta Carrefour'da da siyez unlu ekmek gördüm. Ne güzel, demek ki siyez yaygınlaşıyor!

not: Siyez unuyla yaptığım balkabaklı tarçınlı muffin tarifini burada bulabilirsiniz. Siyezli tarifler gelmeye devam edecek :)

bottom of page