top of page

Etli nohut yemeği


Nohutu Sarp'a verirken çok uzun süre tereddüt ettim. Nedeni ise her seferinde Boğazına kaçar mı? Çiğneyebilecek mi? gibi düşüncelerden bir türlü kurtulamamamdı. 8-9. aydan itibaren blw yapmamıza ve çoğu yiyeceği Sarp'ın elinde evirip çevirip, tatmasına izin vermeme rağmen boğazına bir şeyler kaçması korkusunu çok zor aştım (ve hala sert yiyecekler konusunda pek de rahat değilim). 22 ayını doldurmasına günler kalmışken artık Sarp'ın neredeyse tüm dişleri çıktı ve yiyecekleri çiğneyebiliyor, çiğneyemediğini ise ağzından çıkartıyor. Yine de hala elma, armut gibi sert meyvelerde çok dikkatli olmaya çalışıyorum ve kuru yemiş gibi şeyleri Artık nasıl olsa her şeyi yiyor, bişey olmaz diyerek vermeye kalkışmıyorum. Kuruyemiş bütün haliyle 3 yaşına kadar yasak. Nasıl olsa havanda döverek hepsinden verilebiliyor, maceraya gerek yok.

Neyse nohuta dönersek, Sarp'ın son birkaç ayda yavaş yavaş yoğurt çorbası gibi yemeklerin içinde nohutu daha rahat yemeye başladığını fark ettim. Sonunda cesaret geldi (ve itiraf edeyim günlerdie de canım istiyordu) etli nohut yapmaya karar verdim. Nohutta en iyi sonuç kesinlikle bir gece önceden suya konduğu zaman alınıyor. Bu yüzden biraz planlama gerektiriyor ama bence değiyor. Başlangıç aşamasında et, soğan kavurma kısmını normal tencerede pişirecek gibi yapıyorum ve sonra düdüklüde devam ediyorum. Düdüklü kullanmadan da pişirebilirseniz, sadece süre biraz daha daha uzun olacaktır. Ben 6-7 yıldır aynı Tefal Nutricook düdüklü tencereyi kullanıyorum, memnunum.

Diğer bir not ise şu olacak: Nohut türüne göre kabuklu ya da kabuksuz olabiliyor. Tek tek kabuk soymak çok zor geliyor. Genelde ailemin yaşadığı Çandarlı'dan gelen nohutu kullanıyorum, onda kabuk sorunu olmuyordu. Bu sefer organik nohut kullandım (markayı hatırlayamadım). Kabuk soymaya gerek kalmadı, tadı da gayet güzeldi.

Nohut ve kuzu eti bebeklere 8.aydan itibaren serbest. (Soğan 6.ay, kimyon 7. ay) Belki benden daha cesaretli olanlar daha erken vermeye başlayabilir :)

Malzemeler: (+8 ay)

300 gr kuzu kuşbaşı (çocuğunuzun daha rahat yemesi için kuşbaşından biraz daha küçük doğratabilirsiniz, ben öyle yaptım)

2 su bardağı nohut

1 orta boy kuru soğan

2 çorba kaşığı zeytinyağı

1 kaşık domates salçası (tuz ilavesi olmadığı için City Farm organik domates salçası kullanıyorum)

1 tutam kimyon

1 tutam karabiber

İsteğe bağlı üzeri için bir avuç kıyılmış maydonoz

Hazırlanışı:

2 bardak nohutu bir gece önceden yıkayıp suya koyun (Islatırken nohutun 3 katı kadar su koymanız iyi olur, ne kadar şişebildiğine her seferinde şaşırıyorum.)

Ertesi gün nohutu süzüp yine bolca suyla 15 dakika kadar haşlayın (nohutun türüne göre süre değişebiliyor. Düdüklüde pişmeye devam edeceği için tamamen yumuşamasına gerek yok, biraz diriyken alabilirsiniz. Kabuk kısmının sürpriziyle burada karşılaşılıyor. Umarım sizin nohutta kabuk soymaya gerek kalmaz.)

Eti iyice yıkayıp kurulayın

Düdüklünün altını açıp tencerenin kızmasını bekleyin

Tencere kızdıktan sonra kuşbaşı etleri tencereye alın ve 2-3 dakika kadar tencerede çok fazla çevirmeden mühürlenmelerini sağlayın. (Bu şekilde suyu içinde kalacak ve daha lezzetli ve yumuşacak olacak.)

Etler suyunu salıp tekrar çekince üzerine zeytinyağını ve doğranmış soğanları ekleyin

Soğanlar renk değiştirince salçayı da üzerine ekleyin birkaç dakika kavurun

Üzerine yarı haşlanmış nohutu ilave edin

Tencereye nohutların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin (ben 1/2 litre kadar ekledim)

Baharatları da ilave edip 15 dakika kadar düdüklüde pişirin.

Ben servis ederken taze maydonoz yaprakları kullanıyorum, maydonozu nohuta çok yakıştırıyorum. Ama tabii o kısım keyfinize kalmış!

Biraz uğraştırıcı olsa da çok özlediğim etli nohut bizim evde çok beğenildi. Sarp da "nuut" diye diye ikinci tabağı yedi. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!

bottom of page