top of page

Fırında pancarlı falafel


Falafel aslında Ortadoğu'ya özgü nohut köftesi ama lezzeti nedeniyle çoktan dünyaya açılmış. Ortadoğu dışında birçok ülkede yaygın bir sokak yemeği. Ben ilk denediğimden beri çok seviyorum. Aslında bu köfte kızartılarak hazırlanıyor ve genelde dürüm içinde tahin sosla servis ediliyor ama fırında da inanılmaz lezzetli oldu. Falafelin orijinalinde pancar yok, köfteler sadece nohutla hazırlanıyor. Ama neden olmasın? Hem de bu şekilde rengi de harika oldu! Sarp bunun gibi elinde tutup ısırarak yiyebildiği şeyleri çok seviyor. Bir de böyle rengi, tadı daha önce yediklerinden farklıysa yemek iyice eğlenceli hale geliyor. Bu arada buradaki çoğu tarif gibi tüm aileyi mutlu edecek bir lezzet çıktı ortaya. Biz de çok beğendik, misafir geleceği zaman için de çok iyi fikir bence. Bizim evde sık sık pişecek, ona eminim.

Malzemesi bol görünüyor ama göz korkutmasın. Çoğu robottan geçiyor ve tüm malzeme topluca tek seferde karışıyor. Yani kısa sürede hazır oluyor. Burada önemli nokta nohut ve pancarı önceden haşlayıp hazır etmek. 1 gün önceden bile haşlayıp dolapta hazır edebilirsiniz. Ben pancarı 1 saat önce haşladım, nohutu da buzluktan dondurulmuş olarak kullandım.

Soğan, sarımsak 6.ay, kimyon ve pancar 8.ay, maydonoz ve nohut ise 9.aydan itibaren serbest. (Blw Türkiye sayfasını referans alıyorum.) Tahin, susamdan elde ediliyor ve susam en alerjen besinlerden biri, 10. aydan itibaren serbest ama tahin vermeden önce susam alerjisi olmadığından emin olun. Limon ise 1 yaşından sonra serbest. Bu sebeple köfteler 9. aydan itibaren bebeklere verilebilir ama tahin sos için daha büyük ayları beklemek doğru olur.

Malzemeler: (30 adet ceviz büyüklüğünde falafel)

2 su bardağı haşlanmış nohut

1 orta boy pancar (Robottan geçtikten sonra 2 su bardağı ölçüsünde kullanılacak)

1 orta boy soğan

3 diş sarımsak

1 çay bardağı dolusu ince kıyılmış maydonoz

1 yemek kaşığı kimyon

4 yemek kaşığı tam buğday unu (dileyen normal un kullanabilir)

3 çorba kaşığı zeytinyağı

Ben tuz kullanmadım, isteyen biraz ekleyebilir

İsteğe göre üzeri için tahin sos (1 çay bardağı tahin ve yarım limonun suyunu su ile seyrelterek hazırlayabilirsiniz.)

Hazırlanışı:

Pancarı haşlayın, ılındıktan sonra kabuğunu soyun ve robottan geçirin. (Püre kıvamına gelmesin, zar büyüklüğünde parçalar olacak şekilde kalsın.)

Nohutu robottan geçirin (Yine aynı şekilde püre olmasın, minik parçalara ayrılsın)

Soğanı çok ince doğrayın ya da robottan geçirin

Pancar ve nohutu geniş bir kapta karıştırın

Üzerine kıyılmış maydonoz, kimyon, un ve zeytinyağını ekleyip beraberce bir kez daha robottan geçirin

(Hemen yiyecekseniz direk fırına gönderebilirsiniz. Ben karışımı hazırladığımda yemeğe birkaç saat vardı. O yüzden üzerini streçleyip dolaba kaldırdım. Yemeğe 45 dakika kala dolaptan çıkardım.)

Fırını önceden 190 derecede önceden ısıtın

Hazırladığınız karışımdan ceviz büyüklüğünde toplar hazırlayın ve pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizin

Önceden ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirin. Bir kürdan yardımıyla içinin piştiğine emin olunca fırından çıkarın, 5-10 dakika kendine gelmesine izin verin ve isterseniz tahin sosla servis edin.

Afiyet olsun! Umarım bizim kadar seversiniz.

bottom of page