top of page

Fırında kabak kayıkları


Kabakla ne kadar çok yemek hazırlanabiliyor değil mi? Kabak bana göre tek başına bir lezzet karnavalı olmasa da çok uyumlu bir sebze olduğu için kıymayla, yoğurtla, peynirle bir arada çok lezzetli hale gelebiliyor. Bu tarifin etle değil de peynirle hazırlanan çok benzerini blogda şurada bulabilirsiniz.

Bu tarif az malzemeyle kısa sürede hazırlanabildiği için benim için kurtarıcı tariflerden biri. Kabak, soğan, havuç 6.aydan itibaren serbest, dereotu ve kuzu eti 9.aydan itibaren kullanılabilir. Domates 1 yaşından önce önerilmiyor. 1 yaşından küçük bebekler için salçasız hazırlanabilir.

Malzemeler:

5-6 kabak

200 gr az yağlı kuzu kıyma

1 soğan

1 havuç

1 avuç dereotu

1 tatlı kaşığı domates salçası (Tuz ilavesi olmadığı için City Farm organik domates salçası kullanıyorum.)

Sıcak su

Karabiber

Hazırlanışı:

Fırını 180 derecede ısınmaya bırakın.

Kabakları yıkayın, boylamasına yarıya kesin ve içlerini bir kaşık yardımıyla çıkarın. Ben kabuklarını soymuyorum, siz dilerseniz soyabilirsiniz.

Kabakları 5 dakika kadar, hafifçe yumuşayıncaya kadar haşlayın ya da buharda yumuşatın. (Aslında kabaklar hiç haşlanmadan da kullanılabilir ama biraz daha diri kalıyor. Minik kabaklar kullanacaksanız daha kolay pişecekleri için haşlamadan kullanabilirsiniz)

Bir tavaya kıymayı alın ve rengi döndükten sonra ince kıyılmış soğan ve rendelenmiş havucu ilave edin, 5-10 dakika kadar tüm malzemeler pişene kadar çevirin. (Ben az yağlı kuzu kıyma kullanıyorum ve yağ ilave etmeye gerek kalmıyor. Siz yağsız kıyma kullanacaksınız soğanlardan önce 1-2 kaşık zeytinyağı ekleyebilirsiniz.)

Salçayı ilave edin ve 2 dakika daha çevirin, üzerine birkaç kaşık sıcak su ilave edin.

Kaynayınca üzerine dereotu ve karabiberi ekleyin ve altını kapatın.

Kabakları bir fırın kabına alın ve hazırladığınız kıymalı malzemeyi kabakların içine doldurun ve fırına verin.

Malzemelerin hafif üzeri kızarıp, kabaklar iyice yumuşayınca, yaklaşık 20 dakikada hazır.

Afiyet olsun!

Çıkardığınız kabak içlerini mücver ya da sebze köftesi yapmak için kullanabilirsiniz. Ben ertesi gün tavada biraz sarımsak, zeytinyağı ve dereotuyla soteleyip yoğurtla yedim :)

bottom of page