top of page

Nohut unlu kabaklı peynirli muffin


Çocuklar genel olarak kek türü şeyleri seviyorlar, bu bir gerçek. Sarp da istisna değil. Karşıdan muffin kalıplarını gördü mü merak edip koşmaya başlıyor. Özellikle blw ile beslenen çocuklar için kek, muffin türü yiyecekler bebeklerin kendi kendine beslemeye başlaması açısından çok faydalı oluyor. Ben de kendi kendine yemesini teşvik ettiğim zamanlardan beridir sık sık muffin türü yiyecekler hazırlıyorum. Sarp'ın severek yemediği bir kek türüyle henüz karşılaşmadım :) Kimi zaman annelerde çocuklar hamur işine çok alışıyor, çok un tüketmiş oluyor gibi endişeler oluyor ve aslında bunlar haksız endişeler değil. Ben hazırladığım tüm hamur işlerinde organik tam buğday ya da siyez unu tercih ediyorum. Bir süredir de raflarda ve internette karşıma çıkan nohut unu, mercimek unu gibi bakliyat unlarını muffinlerde, keklerde kullanmak nasıl olur diye merak ediyordum. Annem denemek için almış, bu kabaklı muffini nohut unuyla yaptık. Kullanılan un oldukça az olmasına rağmen gayet güzel yapıda bir muffin oldu ve bence nohut unu muffine farklı bir lezzet kattı. Malzemeler arasında suyunu çok bırakan kabak da bulunduğu için, muffinlerin içi hafif nemli kalıyor. Kabakların suyunu bir mutfak bezi yardımıyla süzerseniz içleri daha kuru olur ama bence gerek yok, bu haliyle gayet güzel oldu.

Nohut protein ve lif yönünden zengin, içinde gluten bulunmuyor o nedenle sıradan un yerine mutlulukla kullanılabilir.

Tarif, süt ve yumurta içerdiği için 1 yaş üzeri bebeklere uygun. Kabak ve taze soğan 6. aydan, nohut ve dereotu ise 9. aydan itibaren serbest. Tuzsuz peynirler 6. aydan itibaren serbest, 1 yaşından sonra hafif tuzlu peynirlere kontrollü şekilde başlanabilir.

Malzemeler:

2 yumurta

5 yemek kaşığı nohut unu (Ben Güzel Gıda'nın Organik Badem Ununu kullandım)

1 dal taze soğan

2 orta boy ya da 5 mini kabak

50 gr beyaz peynir

1/2 çay kaşığı karbonat

1 çay bardağı süt

1 avuç dereotu

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Biraz taze çekilmiş karabiber

Hazırlanışı:

Fırını 170 derecede ısınmaya bırakın

Kabakların kabuklarını soyun ve zar büyüklüğünde dilimleyip mutfak bezi yardımıyla iyice kurutun

Taze soğanı ve dereotunu ince kıyın

Genişçe bir kasede tüm malzemeleri bir çatal yardımıyla iyice çırpın

Muffin kaplarına paylaştırarak fırına alın

25 dakika piştikten sonra fırının kapağını açarak bir kürdan yardımıyla muffinlerin içinin piştiğinden emin olun ve çıkarıp tel üzerinde ılınmaya bırakın

10 dakika kadar dinlendikten sonra muffinler kendini toplayacak ve kıvam ile lezzetleri daha iyi olacaktır.

Afiyet olsun!

bottom of page