top of page

Ispanak mücveri


Havalar serinledi ve ıspanak tekrar hayatımıza girdi! Ben de pazarda güzel ıspanakları görünce bir süredir denemek istediğim ıspanak mücverini yaptım. Sarp çok severek yedi o yüzden zaman kaybetmeden, hemen paylaşmak istedim. Kolayca elde tutulabildiği ve yağsız dokusu nedeniyle elden kaymadığı için BLW'e çok uygun bir yiyecek ve ıspanak sevmeyen bebeklerin de severek yiyebileceğini düşünüyorum. Sarp buna yeşil kek dedi, ben de hayır ıspanak mücveri diye ısrar etmedim :) Adı kek olunca daha eğlenceli ve cazip oluyorsa benim için sakıncası yok!

Bulgurlu Ispanak Kökü tarifini yazarken şöyle bir notum varmış, tekrar etmek istiyorum: Büyürken Temel Reis'te sürekli izlediğimiz gibi, ıspanak çok faydalı sebzelerden biri. Gerçi sonradan anlaşıldı ki aslında ıspanak demir yönünden söylendiği kadar zengin değilmiş. Amerika'nın askerler için hazırlanan ıspanak konserveleri çok fazla üretilip ellerinde  kalınca böyle bir karakter yaratılıp, Amerika'daki tüketimi 3 katına çıkardıkları söylenir. Acaba gerçek mi? :) Bunlar tabii ki ıspanağın çok faydalı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bebekler için ilk 2 yıl çok önemli olan kalsiyum yönünden inanılmaz zengin ve birçok vitamin içeriyor. 

Tarifte kullandığımız ıspanak 9.aydan itibaren, soğan 6.aydan, tam buğday unu 8.aydan itibaren serbest. Yumurtayı bütün olarak kullandığımız için tarif bu haliyle 1 yaş üzeri için uygun ama dileyenler sadece yumurta sarılarını kullanıp un miktarını azaltabilir. Tavada pişirmeden önce harcın nasıl göründüğünü bu nedenle ekliyorum. Kıvam aşağı yukarı bunun gibi olursa problem çıkmaz. 1 yaş üzeri için tuz ve karabiber de kullanılabilir. 

Malzemeler:

Yarım kilo ıspanak

1 küçük soğan

1 su bardağı un (tam buğday kullandım)

1/2 çay kaşığı karbonat

2 yumurta

2 yemek kaşığı zeytinyağı (ve tavayı yağlamak için 1-2 kaşık daha)

Hazırlanışı:

Geniş bir tavaya zeytinyağını alıp ısınınca üzerine doğranmış soğanı ekleyip rengi değişene kadar kavurun

Üzerine doğranmış ıspanağı ilave edin ve ıspanaklar pişene kadar soteleyin (dileyenler bu aşamada tuz ve karabiber ekleyebilir)

Ispanak pişince ılınmasını bekleyin ve bir karıştırma kabına alarak, blender yardımıyla püre haline getirin

Üzerine yumurtaları, unu ve karbonatı ekleyin ve pütürsüz bir karışım elde edene kadar iyice karıştırın

veya çırpın

Mücveri pişireceğiniz tavayı bir fırça yardımıyla yağlayın ve ıspanaklı harçtan bir çorba kaşığı kadar koyun. (Geniş bir tava kullanırsanız aynı anda 6 tane mücver pişirebilirsiniz.)

Hamurumuz kıvamlı bir hamur olduğu için şeklini çok dert etmeyin, tavada kenarlarını kolayca düzeltebilirsiniz.

İki tarafını da 5'er dakika olmak üzere kısık ateşte ve üzerine kapak kapatarak pişirin. (içinin piştiğini kürdanla kontrol edebilirsiniz.)

Mücver hazır, afiyet olsun!

Sarp'ı mücverleri yoğurda batırarak yemeye ikna edemedim ama yoğurtla şahane oluyor.

bottom of page