top of page

Fırında kabak mücver / Kabak muffin


Bu tarif benim senelerdir yaptığım bir tarif. Blogların ilk zamanlarında çok severek takip ettiğim evcini isimli bir blog vardı. Kendisi çok uzun süredir ortalarda yok. İlk olarak 2006 yılında ondan görüp denemiş ve çok sevmiştim. Yani bu tarifi 12 senedir yapıyorum! Yıllar içinde tarifi kendime göre biraz modifiye ettim ve en sevdiğim haline ulaştım. Sarp hayatımıza girdikten sonra da sık sık yapmaya devam ettim. Mücverin en sağlıklı hallerinden biri, bebeklerin kabak yemesi için de çok pratik ve lezzetli bir seçenek. Bence mutlaka deneyin. Bir daha kızartma mücverin yüzüne bakmayabilirsiniz :)

Tariften 12 adet muffin çıkıyor. Daha az olsun isterseniz ölçüyü yarı yarıya azaltabilirsiniz. Bizde 12 adet muffin hiç artmadan 2 günde bitiyor :)

Bu tarifin püf noktası kabakların suyunu sıkmak. Kabakların suyu iyice sıkılmazsa muffinlerin içi tam pişmeyebiliyor. Muffinlerin fırına girmeden önceki halini fotoğrafta görebilirsiniz, kıvam o şekilde olacak. Tarifin sonuna da eklediğim gibi, fırından çıkarmadan önce mutlaka muffinlerin pişme durumunu bir kürdan yardımıyla kontrol edin ve kürdan kuru çıkarsa fırından çıkartın. Bazen birkaç dakika daha pişmesi gerekebiliyor.

Kabak bebeklere ek gıdayla birlikte ilk başlanabilecek sebzelerden biri, 6. aydan itibaren serbest. Taze soğan, tuzsuz peynir ve yoğurt da aynı şekilde 6. aydan itibaren verilebiliyor. Tam buğday unu 8. aydan, dereotu ise 9. aydan itibaren kullanılabilir. Yumurtanın tamamını kullandığımız için tarif bu haliyle 1 yaş üzeri bebekler için uygun. Dileyenler tuz ya da taze çekilmiş karabiber de ilave edebilir.

Malzemeler: (12 adet muffin için)

3 adet orta - büyük boy kabak

2 yumurta

4 dal taze soğan

1 su bardağı tam buğday unu

1 tatlı kaşığı karbonat

1 yemek kaşığı yoğurt

100 gr tuzsuz beyaz peynir ya da ev yapımı lor peyniri

1 avuç dereotu

1/4 su bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı:

Kabakları rendenin büyük tarafıyla rendeleyin

Rendelenmiş kabakları temiz bir mutfak bezinin üzerine alıp suyunu iyice sıkın

Tüm malzemeleri bir karıştırma kabına alıp çatalla iyice karıştırın

Mücver karışımını muffin kalıplarına bölüştürün ve 180 derece önceden ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirin

Fırından çıkarmadan önce mutlaka kürdan batırıp içinin pişip pişmediğini kontrol etmeyi unutmayın!

Afiyet olsun!

bottom of page