top of page

Bulgurlu kabak dolması


Girit kabağı da denen bu top kabaklar bizim evde çok seviliyor. Sarp'a biraz da oyuncak gibi geliyor, o yüzden eğlenerek yiyor. Kabaklar pazarda yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayınca ben de hemen evde kabaklı yemekler hazırlama başladım. Daha besleyici olması adına pirinç yerine bulgur kullanıyorum. Bana kalırsa daha bile lezzetli oluyor. Dolma denince ilk tercihim aslında kabak dolması olmaz ama Sarp kabağını da yiyebildiği için (biber dolması yerken biberini ne yapacağı pek belli olmuyor) bunu tercih ediyorum ama galiba git gide daha çok sever oldum.

Dolma içi hazırlayıp da dolmalara hiç arttırmadan tam bölüştürünce saçma bir mutluluk duyan tek kişi ben olamam değil mi? :) Malzeme artınca da gelsin ev ekonomisi! Dolaplarda içi doldurulabilecek ne varsa doldurma kabiliyetim var. Gelsin patatesler, domatesler, soğanlar! Az sonra vereceğim miktarlarla pek artacağını sanmıyorum ama kabakların boyutuna göre işler değişebiliyor. Ailece yiyeceğimiz için 10 adet kabak kullandım, siz elbette miktarları kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Kabak ve soğan bebeklere verilmesi en güvenli sebzeler, ikisi de 6. aydan itibaren serbest, kimyon 7. ay, kuzu eti ise 9. ay. Domates ve haliyle domates salçası 1 yaşından sonra öneriliyor. Daha küçük bebekler için kullanmayabilirsiniz. Bu benim annemin tarifi. Bol kıymalı, az bulgurlu bir dolma oluyor. O zaman haydi başlıyorum:

Malzemeler:

10 adet kabak (Ben top kabak kullandım, siz dilerseniz 5-6 adet sakız kabak kullanabilirsiniz.)

Her kabak için 1 tepeleme çay kaşığı bulgur

1 çorba kaşığı domates salçası (Tuz ilavesi olmadığı için CityFarm organik salça kullanıyorum.)

300 gr kıyma (ben az yağlı kuzu kıyma kullanıyorum)

1 soğan

2 avuç kadar dereotu

1 çay kaşığı karabiber

Her kabak için çay kaşığının ucuyla tereyağı

1-1.5 su bardağı kadar su

Hazırlanışı:

Kabakların tepesinin 2 cm kadar altından keserek kapak çıkarın

Kabakların içini kabak oyacağı ya da kaşık ile boşaltın.

Soğanı ince kıyın

Derin bir kaba kıyma, soğan, sarımsak salça, bulgur, dereotu ve karabiberi alıp köfte yoğurur gibi iyice yoğurun.

Kabakların içine hazırladığınız karışımı bir kaşık yardımıyla dolurun. (Pirinç daha çok şiştiği için pirinçle yaparken içini daha gevşek doldurmak iyi oluyor. İçi bulgurla hazırladıysanız daha sıkı doldurabilirsiniz.)

Kabakları bir tencereye yerleştirin, hepsinin üzerine çay kaşığının ucuyla tereyağı koyun ve kapaklarını kapatın

Tencereye 1 su bardağı kadar (kabakların yüksekliğinin yarısının hemen altında olacak şekilde) su ekleyin ve orta ateşte pişmeye bırakın.

Kabakların cinsine göre dolmalar 40-45 dakikada hazır. Afiyet olsun!

bottom of page