top of page

Lebeniye çorbası


Yoğurtlu çorbalar Sarp'la ortak zevkimiz. Lebeniye aslında evde sık sık yaptığımız yoğurt (yayla) çorbasının neredeyse aynısı, mercimeği eksik onun yerine köftesi var.

Sarp bu çorbayı yediği günler içim rahat oluyor, yoğurduyla etiyle bakliyatıyla doyurucu ve besleyici, kendi başına bir öğün oluyor.

Genelde lebeniye çorbası hazırlanırken köftesi ayrıca pişirilip çorbaya ekleniyor ama ben yoğurtla birlikte pişirmeyi tercih ediyorum, pişmemiş köfteleri çorbaya ekliyorum.

Ben bu çorba için buzlukta hazır bulundurduğum köfteleri kullandım. Buzluğa da atabileceğiniz, dilerseniz taze kullanabileceğiniz köfte tarifim şurada var. Köfte hazırlarken porsiyonluk köfte ve bunun gibi çorbalara da konabilecek misket boyutunda köfte hazırlamakta fayda var.

Bu çorba yumurtanın tamamı kullanıldığı için 1 yaş üzeri için uygun ama daha küçük bebekler için sadece yumurta sarısı kullanılarak da terbiye hazırlanabilir. Pirinç ve yoğurt 6. ay, toz nane 7. ay, un 8. ay, kuzu etinden yapılan köfteler baharatsız hazırlanırsa 9. aydan itibaren verilebilir. Nohut da 9.aydan itibaren serbest.

Malzemeler:

1 avuç haşlanmış nohut

Yarım çay bardağı pirinç

1,5 su bardağı dolusu bardağı minik köfte (Ben buzluğa hazırlayıp attığım minik köftelerden kullanıyorum. Siz taze hazırlayacaksanız köfte tarifim şurada var.)

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı süzme yoğurt

3 su bardağı su

1 yumurta

1 yemek kaşığı siyez ya da tam buğday unu (veya dilediğiniz bir un)

1 yemek kaşığı kuru nane

1 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı:

Bir tancereye 3 su bardağı su koyup içine yıkadığınız pirinçleri atarak pişmeye bırakın

Pirinçler pişince haşlanmış nohutları ilave edin ve tekrar kaynamasını bekleyin

Geniş bir kasede yoğurdu, yumurtayı ve unu karıştırarak çorbanın terbiyesini hazırlayın. Terbiyenin tamamen homojen kıvamda olması önemli. Çırpın, çırpın, çırpın.

Tencereden bir miktar sıcak su alarak yoğurtlu karışıma ekleyin. (Yoğurdun kesilmesini önlemek için önmelm alıyoruz, yoğurtlu karışımın ısısını yükseltiyoruz.)

Terbiyeyi tencereye yavaşça ve sürekli karıştırarak ilave edin

Çorba kaynayana kadar karıştırmaya devam edin

Kaynayınca köfteleri içine atın. (Ben çözmeden, direk buzluktan çıkmış haliyle atıyorum.)

10 dakika civarı, köfteler iyice pişinceye kadar kaynatın

Küçük bir tavada tereyağını ısıtıp kuru naneyi üzerine ilave edin (Yağın yanmamasına dikkat edin)

Tereyağını kaynayan çorbaya ilave edip arıştırın ve altını kapatın.

Çorba hazır.

Afiyet olsun!

bottom of page