top of page

Sebze çorbası (ve çorba için hangi mevsimde hangi sebzeyi kullanalım?)


Sebze çorbaları ek gıdaya tamamen geçtikten sonra (tadımların bitmesinden sonra diyelim) evde en sık pişen yemeklerden biri oldu bizim için. Çorbaları kış aylarında tavuk suyu ve ilikli kemik suyu ilaveleriyle daha da iç ısıtan bir hale getirmeyi seviyorum, yaz aylarında ise biraz ağırlaştırabilir diye düşündüğüm için sadece suyla hazırlamayı tercih ediyorum. (Evde organik tavuk suyu hazırlamak isteyenleri buradaki, evde ilikli kemik suyu hazırlamak isteyenleri de buraya beklerim.)

Benimsediğim beslenme biçimi olan BLW ile neredeyse çeliştiğimiz tek nokta bu oldu. Ben çorba yemeyi de yedirmeyi de seviyorum. Sarp'a da mümkün olduğunca kendi yemesine yönlendirerek çorba ve yoğurdu ben yedirdim. BLW'de bebekler bu tür yiyecekleri kendileri yiyemedikleri için ilk aşamalarda verilmiyor ya da bardakta sunulup bardakla kendileri içmeleri teşvik ediliyor.

Sebze çorbası yapmak benim için meditasyon. Rengarenk sebzeleri küçük porsiyonlarda doğrayınca ortaya çıkan gökkuşağı görüntüsüne bayılıyorum. Mevsimden mevsime, aydan aya içine giren sebzeler değişiyor ve sonuç her seferinde başka bir sürpriz renk oluyor. Siyah havuç kullanırsanız diğer sebzeler hangi renk olursa olsun sonuçta mosmor bir çorba sizi bekliyor :)

Sebzeleri seçerken en önemlisi mevsiminde, taze ve mümkün olduğunca sağlıklı şartlarda yetiştirilmişini kullanmak. Ben sebze alışverişimi Cumartesi günleri Şişli'de kurulan Feriköy Organik Pazar'dan yapıyorum. İlgilenenler için burada pazarla ilgili bir şeyler yazmıştım daha önce.

Aslında organik pazarlar hangi mevsimde hangi sebzeyi kullanabileceğinize dair sizi yönlendiriyor. Çünkü kışın domates ya da semizotu, yazın ise brokoliye rastlamadığınız için alıp kullanamıyorsunuz. Sebze çorbası yaparken hangi mevsimde hangi sebzeleri kullandığımı aşağıya not ettim. Soğan her mevsim yetişiyor, lezzetini de çok sevdiğim ve faydalı bu sebze benim çorbalarımda her zaman başrolde. Patatesi de sık kullanıyorum ama aslında sebzede yeterince çeşitlilik sağlayabiliyorsak ilk tercih edileceklerden biri değil. Glisemik indeksi oldukça yüksek ve hızla şekere dönüşüyor. Taze sebze konusunda sıkıntı yaşadığımızda ise buzluk ise yine her zamanki yardımımıza koşuyor. Mevsiminde sebzeleri buzlupa atınca sonrası için büyük rahatlık oluyor. Bende genelde balkabağı, bezelye, enginar bulunur ve sık sık yardıma koşarlar :)

Kış

Soğan, Patates, Havuç, Siyah Havuç, Karnabahar, Brokoli, Lahana, Kereviz, Kereviz yaprağı, Balkabağı, Ispanak, Pazı, Brüksel Lahanası, Yer elması

İlkbahar

Soğan, Ispanak, Havuç, Brokoli, Pırasa, Havuç, Enginar, Kuşkonmaz, Semizotu

Yaz

Soğan, Kabak, Semizotu, Patates, Taze Fasulye, Bezelye, Taze börülce, Kuzu ıspanak

Sonbahar

Soğan, Kabak, Pazı, Ispanak, Havuç, Yer elması, Pırasa, Lahana, Karnabahar, Kereviz

Sarp'la birlikte öğle yemeği saatinde dışarda olacaksak çorbayı bir çelik termosa koyup yanıma alıyorum. Bu termosta çorbayı 2-3 saat beklettim, memnun kaldım ama daha uzun süre için yorum yapamıyorum.

Blender kullanımının sebzelerin vitamin değerlerini düşürdüğü söylendiği için çorbaları süzmek için hep tel süzgeç kullandım. Sebzeler yumuşadıktan sonra bir kasenin üzerine yerleştirdiğim tel süzgece çorbadan 2-3 kaşık koyup kaşığın arka tarafıyla ezerek süzüyordum. Bu şekilde çorbanın katılığını da ayarlayabiliyorsunuz. Daha posalı ya da sıvı olmasını sağlayabiliyorsunuz. Çoğu kez ezdiğim posa süzgeçten geçmediği için onu da çorbanın içine karıştırıp pütürlü bir çorba elde ederek kullandım. Alışıp otomatiğe bağlanıyor, çok uğraştırıcı değil. Alışıp otomatiğe bağlanıyor, çok uğraştırıcı değil. Sarp 1.5 yaşından beridir artık farklı kaynaklardan da besin aldığı için yavaş yavaş blender kullanmaya başladım.

Fotoğrafları fikir vermesi açısından farklı zamanlarda hazırladığım çorbalardan karışık olarak serpiştirdim. Fotoğraf ararken de geçmişe bakıp ne çok sebze çorbası yapmışım diye şaşırdım. Hakikaten 2 yıl boyunca her hafta yapıp fotoğraf çekince çılgınca bir arşiv oluşmuş!

Aşağıdaki şekilde hazırlayınca 2-3 porsiyonluk çorba çıkıyor. Ben Sarp'a 2 ayrı öğünde veriyorum. 1 yaşına kadar çorbasını günlük hazırlıyordum, o şekilde hazırlamak isteyenler miktarı azaltabilir diyorum ve tarife geçiyorum.

 

Malzemeler:

Dilediğiniz tüm sebzelerden 1'er avuç kadar

1 çorba kaşığı ince bulgur (siyez kullanıyorum)

1/2 litre su

1 bardak (200 ml) tavuk ya da ilikli kemik suyu (bunları kullanmayacak olanlar çorbaya 1 bardak su daha ekleyebilir)

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:

Tüm malzemeleri gelişigüzel doğrayın (daha sert olanları daha ufak doğramak iyi olur)

Hepsini yıkayıp, sirkeli suda bekletip, duruladıktan sonra bir tencereye alın

Üzerine 1 su bardağı su ekleyin ve kapağını kapatarak pişmeye bırakın

Su kaynayınca tencerenin içine tavuk suyunu çözmeden ilave edin ve tekrar kaynamaya bırakın (Tavuk suyunu önceden hazırlanıp buzluğa atılmış şekilde anlatıyorum. Sizde taze tavuk suyu varsa onu en başta suyla birlikte ekleyebilirsiniz. Tavuk ya da et suyu kullanmayacaksanız suyu 2 bardak olarak en başta koyabilirsiniz.)

Tüm sebzelerin yumuşamasına yakın 1 kaşık bulguru ilave edin ve 5 dakika kadar daha pişirin

Süzgeç ya da blender yardımıyla sebzeleri ezerek istediğiniz kıvamda bir çorba elde edin

Ilıyınca tabağın üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı gezdirin

Çorba hazır, afiyet olsun!

bottom of page