top of page

Karnabahar kısırı


Karnabahar evde en sık kullandığım sebzelerden biri. Bu sene bizim evde şekilden şekle girdi. Neler neler oldu: Karnabahar pilavı, karnabahar pizza, fırında karnabahar, karnabahar köftesi.. Hepsine tarif linklerini ekledim. Eskiden sadece kıymalı karnabahar halini bilirdim ve dürüst olmak gerekirse çok da sevmezdim. Ne zaman kolayca farklı şekillere sokabildiğimi ve birbirinden lezzetli, özellikle çocukların da rahatça yiyebildiği birçok şekilde hazırlayabildiğimi fark ettim, o zamandan beri karnabahar açık ara favori sebzelerimden.

Geçenlerde karnabahar pilavı yapacakken birden kısır yapsam nasıl olur diye düşündüm ve ortaya bu tarif çıktı. Ev halkı üzerinde deneme yaptım. Eşim ancak yarısını yedikten sonra "bunda bir değişiklik var" dedi :) Lezzeti gayet yerinde bir kısır oldu yani.

Karnabahar vitaminler yönünden çok zengin ve kalsiyum da içeriyor. Beyin gelişimi için faydalı B vitamini karnabaharı daha da kıymetli yapıyor.

Kısır, bildiğimiz bulgur kullanılan halinde de çeşitlendirmeye çok müsait bir yiyecek. Kimisi salatalık, domates koyar, kimi marul ekler.. Siz de bu karnabahar kısırını istediğiniz ve bebeğinizin ayına uygun olacak şekilde değiştirebilirsiniz. Karnabahar 8. aydan itibaren bebeklere verilebiliyor. Karnabaharı gaz yapma olasılığına karşı her zaman kimyonla birlikte pişiriyorum. Taze ve kuru soğan 6. aydan itibaren kullanılabiliyor. Maydonoz ve salatalık kabuksuz olarak 9. aydan itibaren serbest. Domates salçası, domates, limon ve nar ekşisi 1 yaşından sonra kullanılabilir. Domates salçası yerine ev yapımı tatlı biber salçası tercih ederek 8. aydan itibaren verebilirsiniz. Sumak denenmesi şartıyla 9.aydan sonra kullanılabilir. Kimyon 7.aydan sonra serbest.

Malzemeler:

1 küçük karnabahar (750 gr civarı)

3 dal taze soğan

1 kuru soğan

3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası

Yarım demet maydonoz

1 salatalık

3-4 cherry domates

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı toz kırmızı biber

1 çay kaşığı sumak

Yarım limonun suyu

1 tatlı kaşığı nar ekşisi

2 yemek kaşığı sıcak su

Hazırlanışı:

Karnabaharı çiçeklerine ayırın ve yıkayıp, sap kısımlarını kesin

Karnabaharın çiçeklerini ince bulgur boyutunda taneler elde edene kadar blenderdan çekin

Zeytinyağını tencereye alın ve ince doğradığınız soğanı soteleyin

Üzerine salçaları ekleyip biraz kavurun ve üzerine blenderdan geçirdiğiniz karnabaharı ekleyin

5 dakika kadar pişirin ve 2 yemek kaşığı sıcak suyu da ilave edip 5 dakika daha soteleyin

Bir karıştırma kabına alıp soğumasını bekleyin

İçine dilediğiniz şekilde ince kıyılmış maydonoz, taze soğan, salatalık ve domateslerle baharatları da ekleyip karıştırın

En son limonu da ekleyin

Kısırınız hazır. Afiyet olsun!

bottom of page